Последни новини
Home / Законът / Бойко Атанасов: Изненадан съм от вербалната атака срещу мен, след като „Възраждане“ ме номинира за шеф на КПКОНПИ

Бойко Атанасов: Изненадан съм от вербалната атака срещу мен, след като „Възраждане“ ме номинира за шеф на КПКОНПИ

Defakto.bg

На  11 юни, събота т.г.  следователите от страната ще гласуват за изборен член на Висшия съдебен съвет.  Кандидатите са трима –  Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел на СГП, Наталия Василева и Петко Петков – следователи в Националната следствена служба.

Изненадващо следователят Бойко Атанасов бе номиниран за шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Кандидатурата му бе издигната от председателя Костадин Костадинов на партията, който заяви, че Атанасов не е от онези, които правят  компромиси  с корупцията. Подчерта, че това е номинация на експерите и в нея няма никаква политика.

Следователят Бойко Атанасов е известен „бунтовник“  в съдебната система. Преди години  показа как в боклука на столичната следствена служба се изхвърлят документи по разследването за фалита на КТБ.  Той бе и единственият магистрат, който говореше за „шпицкоманда“ под ръководството на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, чиято задача била да удря неудобните. Още през 2005 година заговори за чувалите с дела, потънали в следствието и манипулации по разследването.

На изслушването миналата събота в НДК  заяви,че ВСС е пропуснал да  зaбeлeжи дaнни, ĸoитo ca били нaлични пpи нaзнaчaвaнeтo нa  Гeшeв зa глaвeн пpoĸypop и oщe тoгaвa e дoпycнaтo  онова, което сега се вижда от всички – ypoнвaнe нa пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт. Беше категоричен, че йepapxичнaтa cтpyĸтypa нa пpoĸypaтypaтa не може  дa гapaнтиpa  нeзaвиcимo paзcлeдвaнe нa глaвния пpoĸypop или нeгoвитe зaмecтници.

Причината да приема тази номинация е, че към мен не са отправяни никакви условия. В миналото, когато е ставало въпрос за заемане на определена позиция, която би могла да влияе на преследването на корупцията, спрямо мен са поставяни условия заради които никога не съм се съгласявал да поема ангажименти. Сега това не е така“. 

Следователят отбеляза още:  „Изненадан съм от вербалната така срещу мен след като стана известна номинацията ми. И то не  заради професионалните ми качества, а защото съм издигнат от „Възраждане“.  Всъщност благодаря на „Възраждане“ за безусловното доверие,  заяви пред Де Факто Бойко Атанасов.

Това е втората номинация за шеф на КПКОНПИ, която след оставката на Цацаров, се ръководи от някогашния му заместник Антон Славчев. Първата кандидатура е на вътрешния министър Бойко Рашков,  министър на вътрешните работи. Обяви я лично министър председателят.

Не е добре премиерът да номинира шефа на КПККОНПИ –  един орган, който трябва да разследва именно управляващите„, коментира Бойко Атанасов.

Общото между двамата кандидати  е професията „следовател“.

        Опасният следовател

Впечатляващо е високомерието, с което „добрите“ се разграничават  спешно от следователя Бойко Атанасов заради издигната му номинация от „Възраждане“.   Вярно, заставаха зад него в обречените му битки,  хвалеха го с неподправено красноречие, потупваха го по рамото.  Беше прав и това вършеше работа.  И го оставяха сам да  вади  горещите кестени.  Толкоз с  подкрепата.

По-кротко с презрението и заклинанията  –  всеки има право да избира пътя си, да пада и да става, и  да остава себе си.  Пък кой добър и кой лош – народът казва на избори.

Едно  обаче е сигурно – Бойко Атанасов не е покварен нито  като човек, нито като магистрат.  Рядка порода – не е  изкушен даже от шумоленето на банкнотите.  Опасно е да  бъде допуснат до високи постове, от които зависи спихването на корупцията – ще вземе да си свърши работата.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.