Последни новини
Home / Законът / Депутати – юристи очертаха спорни моменти в проекта на „ПП“ срещу корупцията

Депутати – юристи очертаха спорни моменти в проекта на „ПП“ срещу корупцията

Defakto.bg

Множество въпроси от  законопроекта за противодействие на корупцията са спорни и трябва да бъдат изчистени между двете четения, ако законът бъде приет на първо гласуване.  Около това мнение се обединиха задочно в изявленията си  депутати юристи от управляващите коалиция, както и напусналите я.

Вчера 67 депутати от „Продължаваме промяната“ внесоха законопроект за противодействие на корупцията, който предвижда действащата КПКОНПИ да остане само с функции по отнемане на незаконно имуществото.  Отделно се създава  нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК). Едни от най-характерните промени са свързани с въвеждането на фигурата на разследващите инспектори, които ще работят по реда НПК и ще могта да прилагат СРС -та . Отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства по техни разследвания, ще бъдат оспорвани в съда от инспекторите и комисията и др.

Атанас Славов, ДБ: Има въпроси, които трябва да бъдат изчистени в законопроекта за нов закон за противодействие на корупцията. Между двете четения ще се наложат редакции.  „Големият въпрос беше как гарантираме, че органът, който изцяло ще бъде избиран от парламента, когато имаш политически избран орган с обикновено мнозинство, как гарантираш липсата на политическо влияние. Този въпрос седеше и при действащия орган за противодействие на корупцията, ще седи и при новия„, каза Славов пред БНР.

По думите му от ДБ са предлагали сформирането да става от парламента, президента и да има и квота от съдебната власт, за да има гаранция за някаква независимост, но моделът не е бил възприет. Инспекторите, които ще разследват в новия орган, трябва да преценяват да се образува или да не се образува наказателно производство, уточни Атанас Славов.  „Между 80 и 90% от този закон е действащо право и в момента. Радикално новото като концепция в този закон са разследващите функции на комисията, механизмите за парламентарен и обществен контрол и повишената защита на подателите на сигнали„, изтъкна той.

Филип Попов, БСП:  „Всички работихме по законопроекта срещу корупцията, но вчера  от „ПП“ решиха самостоятелно да го внесат само с техни подписи. Защо така са решили не мога да гадая.  Имаме своите съображения и несъгласия по проекта,  който е обсъждан в няколко работни групи. 

В голямата си  част внесеният законопроект преповтаря действащия закон плюс разследващи е функции на инспекторите, каза той. Попов заяви,че между първо и второ БСП ще направи своите  предложения. Една от забележките е, че според внесеното предложение,  инспекторите могат да прилагат СРС,  а това значи,  „че  мястото им е в ДАНС“, заяви Попов пред БНТ.   „Имаме и други забележки“,  каза депутатът.

Тошко Йорданов, ИТН: Кирил Петков ни каза по време на коалиционния съвет за промените в КПКОНПИ,  че службите са на президента и иска свой разследващ орган.

Аз и други колеги изразихме опасения да не превърнем новия орган КПКОНПИ като стария или да направим нещо като нова прокуратура със свой главен прокурор.  Кирил Петков искаше точно това – каза – шефовете на ДАНС не са мои, а са на президента и на мен ми трябва разследващ орган и прокуратура, обясни Йорданов.

ПП и Кирил Петков искат собствен Гешев да си организират, за да го използват за каквото се сетят, което е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ. Малки фюрерчета – айде, няма нужда! Дали ще са от Банкя или от Канада, все са си фюрерчета„, обобщи Йорданов.

„Корупцията е епидемия и това го знаем всички. Въпросът е как да се борим с нея и дали този закон може да се бори с нея. Отговорът е НЕ“,  заяви Ива Митева от ИТН.  Единственото ново в този законопроект е, че са създадени две комисии. Преходните разпоредби са много лоши. Този закон е пример как не се прави законодателство, категорична е тя.

От „Продължаваме промяната“ обвиниха депутатите от „Има такъв народ“, че целенасочено саботират работата по законопроекта за противодействие на корупцията.

Милен Матеев (ПП), председател на правната комисия в НС изрази недоумение, че  „уважаван юрист като Ива Митева не е прочела законопроекта и говори “ абсолютни лъжи за това как членове от него са противоконституционни“. Той каза също, че от ИТН са поставили условия да имат свой човек в комисията за противодействие на корупцията, който да бъде с право на вето.  От „Продължаваме промяната“ благодариха на коалиционните партньори от Демократична България, че са помогнали  по съставяне на законопроекта за антикорупционната комисия.

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.