Последни новини
Home / Законът / САС разреши екстрадирането в Румъния на Елена Удрея, бивш министър, за изтърпяване на 6-годишна присъда

САС разреши екстрадирането в Румъния на Елена Удрея, бивш министър, за изтърпяване на 6-годишна присъда

Defakto.bg
Елена Удрея

Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Пламен Дацов и членове Димитър Фикиин и Светла Букова разрешиха екстрадирането на румънската гражданка Елена Удрея в Румъния, съобщи САС. Искането  бе отправено от румънската държава във връзка с издадена Европейска заповед за арест по повод произнесена ефективна присъда от 6 години затвор за Удрея по обвинение в корупция в родината й.

Румънската гражданка, която е бивш министър в правителството на Траян Бъсеску в северната ни съседка, бе задържана на граничен пункт Кулата на 8 април 2022 г. Впоследствие румънските власти поискаха екстрадицията й.
Първоинстанционният Окръжен съд в Благоевград разреши връщането й в Румъния на 19. 04. 2022 г. Това решение  бе обжалвано от адвокатите на Удрея пред Апелативен съд – София. След няколко заседания по делото, по време на които бяха събрани множество документи и факти, свързани със случая „Удрея“, апелативните съдии взеха с решение, което разрешава нейната екстрадиция.
В хода на делото българската прокуратура защитаваше становище, че Удрея следва да бъде предадена на румънските власти, тъй като има всички основания за това и липсват доказателства, че при връщането й в родината нейните права и човешки свободи ще бъдат нарушени. Тя е осъдена за корупция в Румъния и няма пречка да изтърпи наложеното й наказание там, беше становището на прокуратурата.
Обратно на това становище застъпиха адвокатите на Удрея, според които условията в местата за лишаване от свобода в Румъния са много лоши, като освен това при пребиваването й там, под заплаха ще бъдат нейните здраве и живот. Тя вече е получавала заплаха за живота си в румънски арест и властите не са реагирали на това, подчертаха адвокатите. Те застъпват също и становище, че процесът срещу Удрея в Румъния е бил политически, а присъдата й – произнесена от незаконен състав на съд, тъй като в него е имало член-съдия, който не е положил клетва за съдия в Румъния. Самата Удрея говори пред съда дълго по тези въпроси и се обяви за жертва на опозиционни партии в Румъния, провокирали воденето на дело за корупция срещу нея.
Преди да се произнесе с окончателно решение, Апелативният съд в София е отказал  да уважи допълнително искане на Елена Удрея, настояла да бъде отправено преюдициално запитване към Съда на Европейския съюз в Люксембург –  редно ли е според европейските норми да има екстрадиция на подсъдимо или осъдено лице от една страна-членка в друга, при положение, че съществуват данни, че е възможно да бъдат нарушени правата и човешките свободи на същото лице от страна на искащата държава.
Апелативните съдии отказват с мотива, че  съдът в Люксембург вече се е произнасял по такъв въпрос и в този смисъл делото за екстрадицията на Удрея е изяснено.
Според решението на Апелативен съд – София, което е окончателно, има достатъчно факти, които сочат, че в Румъния са отчетени нарушения по делото, водено срещу Удрея и румънските власти са направили множество стъпки за тяхното отстраняване, включително и право на възобновяване на процеса, каквото в момента се разглежда в съда там.  Също така българският съд не може да постави под съмнение неприкосновеността на румънските си колеги, разглеждали делото срещу Удрея. Цитираният член-съдия на състав, който не бил положил клетва, вече не работи в румънския съд, но не защото е освободен по някаква причина, а защото се е пенсионирал, констатираха българските съдии.
Колкото до местата за лишаване от свобода и условията в тях – румънските власти са отчели и този проблем и работят по неговото преодоляване, като са поели ангажимент за спазване на всички права специално по случая със задържаната Елена Удрея.
„Не беше лесно за нас да вземем това решение и не защото някой се е опитал да повлияе решението на съда, а защото направихме необходимото да изясним всичко възможно по този случай“, заяви след решението докладчикът по делото съдия Светла Букова.
Във връзка с решението на Апелативен съд – София, предстои екстрадирането на румънската гражданка.
Източник: Софийски апелативен  съд

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.