Последни новини
Home / Законът / СЕС отхвърли жалбата на България и още 8 страни за временно спиране на връщането на камионите по Мобилен пакет I

СЕС отхвърли жалбата на България и още 8 страни за временно спиране на връщането на камионите по Мобилен пакет I

Defakto.bg

 

Съдът на ЕС отхвърли  иска на България за спиране на прилагането на Мобилен пакет I до окончателното решение на съда по т. нар. „Голямо дело“, съобщава Съюзът на Международните превозвачи.  Отхвърлено е искането за временно отлагане на прилагането на най- спорната разпоредба на Мобилен пакет I – връщането на камионите до мястото им на регистрация.

През месец октомври 2021 г.  България внесе иск за отлагане на мярката до окончателното решение на Европейския съд по делото заведено от България и още 8 държави – членки на ЕС (Полша, Кипър, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Малта и Румъния).

Действията на българската държава, бяха наложени от драстичната промяна на икономическата действителност, както и доказани необратими последици върху околната среда (принудителните празни курсове на камионите ще доведат до покачване на въглеродните емисии), се казва в съобщението.   През 2020г. Съюзът на международните превозвачи сигнализира за сериозни социално-икономически последици от мярката сред българския транспортен бранш.

С решението си Европейският съд на практика отказа всякаква възможност за намаляване на вредите от прилагането на Мобилен пакет I., е коментарът на превозвачите.
„Официална информация от страна на българското Министерство на транспорта и съобщенията все още няма. Каква е позицията на българската държава, как е била аргументирана позицията ни и как тя ще защити транспортния си бизнес също.
В условията на тежка икономическа криза, България е оставена без стратегическа транспортна политика, а бранша е в ситуация в която получава информация и подкрепа от ресорните министерства на останалите 8 държави- членки. Паралелно, целенасочените репресивни действия на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към конкретни транспортни фирми в България, изявили своето несъгласие по законен начин с политиката водена от МТС, продължават“, казват от съюза.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.