Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова сигнализира прокуратурата с обществени поръчки за милиони в затворите

Министър Йорданова сигнализира прокуратурата с обществени поръчки за милиони в затворите

Defakto.bg

Министерството на правосъдието ще сигнализира прокуратурата за нарушения за десетки милиони при 21 обществени поръчки, свързани със затворите и арестите.  Това стана ясно на брифинг на ръководството на министерството за резултатите от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на 20 обществени поръчки, възложени в периода 2020-2021 г., част от тях точно преди назначаването на първото служебно правителство.  Данните са за милиони левове,  свързани с доставка на храна, за униформи, за поддръжка на климатици, за дезинсекция.

В обществените поръчки има нарушения – от планиране, през условията за участие до изпълнение на договорите“, каза министър Йорданова.  Вече има редица актове от АДФИ и индикации за измама.

„„Един от най-фрапиращите случаи е възлагането на изпълнението на договора за извършване на дезинсекция и дератизация на сградите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и териториалните ѝ служби за 1,5 млн.лв”,  обяви тя, цитирана от БГНЕС. „ Има две подадени оферти, едната е отстранена, съответно остава един участник.  При формулиране на изискванията относно екипът, който трябва да изпълнява тези дейности, е нарушена една от наредбите, която казва с каква професионална квалификация трябва да бъдат лицата, които да я извършват”, заяви правосъдният министър.  Тя  допълни, че при извършване на проверката са установени сериозни проблеми — „платени са изпълнени работи, които предполагат 8 108 кв. м да бъдат отработени от един човек за един час” за вредители. Тя уточни, че например сградата на Министерството на правосъдието (МП) е около 4000 квадрата, което означава, че един човек е обработил два пъти сградата на МП за един час. „Установено е също, че са платени площи, които се твърди, че са обработени, пък те не са обработени”, казва още Йорданова.

По договор за доставка на храна са доставяни продукти на максимални цени.  Договорът е за 55 милиона лева и е за пет години. По този начин храноден на затворниците се увеличава значително.  „Фрапираща е обществената поръчка за униформи.  Отново сключена почти на максимално допустима цена. Подобен е случаят с поддръжка на климатици, при който от девет фирми осем са отстранени. Печели фирмата с най-висока цена. Същият е начинът и при обществената поръчка в пробационните служби. Всички тези поръчки са сключени през 2020 и началото на 2021 година“, каза Йорданова

Дисциплинарно наказание ще получи  един от заместник -директорите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, който отговаря за обществените поръчки, каза министърът.

Зам. министър Емил Дечев беше категоричен, че ведомството  няма да толерират подобен род нарушения на закона:

Такъв тип действия създават една много нездравословна среда, изключително много засилват скептицизма в потенциалните участници в обществени поръчки. Фирми, които биха могли да свършат качествено и в срок работа, знаейки, че в продължение на години е имало такъв тип незаконосъобразни практики при провеждане на обществени поръчки, те просто не участват. Те не виждат смисъл да участват, защото считат, че правилата на играта не са честни„.

Правосъдният министър отказа да коментира  дали  скандалите между „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Има такъв народ“ (ИТН) ще се отрази на продължителността на мандата на 47-ия парламент.

Тя обясни, че в рамките на доскорошната четворна коалиция „Демократична България“ има двустранно споразумение с „Продължаваме промяната“.  Самата Йорданова има собствен работен график до края на година и смята да продължи го следва.

Министърът разкритикува практиката да се правят персонални промени преди структурните, имайки предвид днешното решение на антикорупционната комисия в парламента да открие процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров при внесен нов проект за Закон за противодействие на корупцията.

Законопроектът беше внесен само с подписите  на „Продължаваме промяната“, ден след като Слави Трифонов оттегли министрите си от  управляващата коалицията. Йорданова заяви, че е „Демократична България“ ще внесе  предложения за промени  между първо и второ четене.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.