Последни новини
Home / Законът / Търсещите закрила през 2021 г: арест вместо помощ и системни нарушения на правата на непридружените деца

Търсещите закрила през 2021 г: арест вместо помощ и системни нарушения на правата на непридружените деца

Defakto.bg

Незаконно задържане на търсещи убежище, нарушения на правата на непридружените деца и още редица нарушения и пропуски констатира Програмата за правна помощ на бежанци и мигранти към Българския хелзинкски комитет в Годишен доклад за производството за предоставяне на международна закрила в България за 2021 г. Документът дава подробна картина на работата на институциите, ангажирани с предоставянето на международна закрила, през 2021 г., и формулира 15 препоръки за отстраняване на установените нарушения.

 

Системни нарушения на законовите разпоредби за осигуряване на достъп до процедура за предоставяне на международна закрила на чужденци установиха адвокатите от Програмата за правна защита на бежанци и мигранти към БХК през 2021 г. Годишният доклад с наблюденията на специалистите върху процедурата през изминалата година беше публикуван в началото на юни и показва продължаващи нарушения от страна на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и териториалните ѝ поделения, включително многобройни случаи, засягащи деца.

 

Арест вместо помощ

 

През 2021 г. продължи вече осемгодишната незаконосъобразна практика на ДАБ да отказва да регистрира кандидати за международна закрила, когато те се явяват директно в техен регистрационно-приемателен център. Вместо да бъде регистрирана молбата за закрила на кандидата, каквото е задължението на служителите на ДАБ, те са подавали сигнали до местното полицейско управление за задържането на съответните кандидати в депортационен център (СДВНЧ). През 2021 г. са установени 196 такива случаи, между които множество деца, както и една бременна в седми месец жена. В депортационни центрове са били задържани и хората, търсещи закрила извън работното време на ДАБ, въпреки очевидния факт, че бежанците трудно могат да съобразят деня и часа на пристигането си с определеното за служителите работно време. Така се стига до оставането на търсещи закрила лица, включително и семейства с деца, на практика на улицата и до тяхното задържане от органите на МВР.

 

Непридружени деца

 

Докладът цитира редица нарушения, свързани със специфичната закрила, която страната ни дължи на непридружените деца.

През 2021 г. броят на непридружените деца, потърсили закрила у нас е значителен – 3172 деца. Двете сигурни зони в РПЦ – София, в които тези деца би трябвало да бъдат настанявани, имат общо малко над 300 места и се оказаха крайно недостатъчни. Наблюдението установи, че поради това непридружени деца са настанявани извън сигурните зони, където населението е смесено и сигурността им може да бъде поставена в риск.

Заради мерките против COVID-19 децата преминават задължителна 10-дневна медицинска карантина в помещения извън сигурните зони, като в много случаи непридружените деца, включително малолетни на възраст до 14 години, са заключвани сами в стаите за този продължителен период от време.

ДАБ не е изпълнявала и задълженията си, свързани с осигуряването на представителството на непридружените деца. Според доклада, агенцията е забавяла подаването на искане до Националното бюро за правна помощ (НБПП) за назначаване на представител на непридружено дете, като в отделни случаи това забавяне стига до един месец. През този период от време децата нямат законен представител, което засяга не само техните права по отношение на молбата им за закрила, но и останалите им права, в това число и достъпа им до медицинска помощ. През 2021 г. адвокатите на БХК продължиха да констатират липса на каквото и да било подобрение на стандарта за услугите по закрила за непридружените деца от страна на отделите „Закрила на детето“ към съответните регионални дирекции (ДСП) на Агенцията за социално подпомагане (АСП). По време на наблюдаваните интервюта с такива деца не се отчита загриженост или намеса от страна на представителите на ОЗД дори по отношение очевидна липса на облекло и обувки, или видима необходимост от медицинска помощ поради здравословни проблеми. Изготвените социални доклади не съдържат оценка на риска за всяко конкретно дете, а съдържат идентични бланкетни декларации за липса на риск.

Изводи и препоръки

Докладът е изготвен въз основа на наблюдението на 500 производства, проведени в периода от 1 януари до 31 декември 2021 г. Документът установява още редица проблеми и нарушения при провеждането на интервюта, набиране на доказателства и др. елементи от процедурата по получаване на закрила в България. На тази база са формулирани 15 препоръки за това как Държавната агенция за бежанците да започне да спазва законовите изисквания при работата си с търсещи закрила, особено хора в уязвимо положение, каквито например са децата.

Целият доклад можете да прочетете в интернет страницата на Българския хелзинкски комитет тук. ¨

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.