Последни новини
Home / Законът / И гл. прокурор поиска от парламента да тълкува норми, свързани със закриването на спецправосъдието

И гл. прокурор поиска от парламента да тълкува норми, свързани със закриването на спецправосъдието

Defakto.bg

Минути, след съобщението на ВСС за поисканото тълкуване на разпоредби от Прокурорскта колегия  за закриването на специализираните съдилища и прокуратури,   ПРБ съобщи, че и главният прокурор Иван Гешев е изпратил такова  искане до 47-ото Народно събрание.

Искането е за тълкуване на осем параграфа от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на ЗСВ,  който влиза в сила от 27.07.2022 г.

От тази дата Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура няма да съществуват, а магистратите в тях ще са преназначени в други съдилища и прокуратури.  В закритите структури на специализираното правосъдие няма да има нито съдебна администрация, нито функциониращи деловодни системи или регистратури за класифицирана информация.  В същото време нормите – от параграф 48 до параграф 55 включително, създават редица задължения за магистратите, административните ръководители и съдебните служители след закриването на специализираните структури. Предвижда се, например, неприключилите досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура да се изпратят на съответните прокуратури по компетентност в 7-дневен срок от влизане на закона в сила.  Наказателните дела пред Специализирания съд, по които не е проведено разпоредително заседание, да се изпратят по подсъдност на съответните съдилища, а неприключилите производства пред Апелативния специализиран съд, по които не е имало разпоредително заседание – на съответните апелативни съдилища. Делата, по които е проведено разпоредително заседание, стават подсъдни съответно на СГС и САС, а мандатът на съдебните заседатели в Специализирания съд се прекратява.

Главният прокурор посочва, че с тези разпоредби на практика по-нататъшното развитие на неприключените в специализираните органи досъдебни и съдебни производства ще бъде блокирано. Ще е невъзможно изпращането по компетентност както на делата, така и на Европейски заповеди за разследване и молбите за правна помощ, което пряко ще се отрази на разследвания, провеждани в други държави. Производствата по вземане и изменение на най-тежката мярка за неотклонение, за забрана или разрешение за напускане на страната и др., ще бъдат изправени пред множество процесуални проблеми и това ще рефлектира пряко върху правата на гражданите.

Няма да е възможно изпълнението на всички предвидени в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) действия, така че да се съхранят и използват доказателства. В момента само в Специализираната прокуратура има над 500 преписки и над 800 неприключени дела с обем над 3000 тома, без в тях да се включват съпътстващите ги веществени доказателства и прилаганите СРС. В Специализирания съд делата са над 4000. От тях около 100 НОХД са с 3 и повече подсъдими, а някои са с над 15 подсъдими, пише в искането на главния прокурор.

По този повод  Иван Гешев предлага на Народното събрание да даде тълкуване на въпроса как задълженията по § 48 – 55 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт следва да се изпълнят от магистратите и административните ръководители в специализираните органи на съдебната власт при положение, че от 27.07.2022 г. специализираните прокуратури и съдилища се закриват, а магистратите вече няма да имат качеството на прокурори и съдии в тях.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.