Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова: Депутатите да започнат работа по важните законопроекти, вместо да се занимават с тяснопартийни интереси

Министър Йорданова: Депутатите да започнат работа по важните законопроекти, вместо да се занимават с тяснопартийни интереси

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова изрази недоумение  защо законопроектът, който урежда правата на европейските прокурори продължава не се разглежда в Народното събрание. В интервю за Нова телевизия тя призова депутатите да започнат да работят върху важните законопроекти вместо да се занимават с тяснопартийни интереси.

За българските граждани е изключително важно да се разследва корупцията с европейски средства. Това се прави от европейските делегирани прокурори. Внесли сме законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, който дава по-добра възможност на европейските прокурори да свършат точно тази работа. Той мина през две комисии, но тази седмица не е в програмата на НС”, коментира тя.

В  допълнение  Йорданова припомни, че за да бъдат отпускани средства от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), е необходимо да се променят редица закони.

Действително работата по различните законопроекти вървеше по-бавно, отколкото планирахме и очаквах. В ПВУ има поредица от мерки, които трябва да се случат до края на годината и затова ни трябва действащ парламент. От тези мерки и реформи зависят 13 млрд. лв. да влязат в икономиката в България”, коментира тя.

Министър Йорданова заяви, че всички установени нарушения от АДФИ в договорите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) са били подписвани при управлението на последното правителство на ГЕРБ.

Няма установена корупция ли? Какво означава при изпълнението на един договор АДФИ да е установила индикатори за измама – платена, но неизвършена работа, избрани изпълнители с най-високите цени? Всички лоши практики са се случвали при последното правителство на ГЕРБ”, заяви Йорданова.

Правят се настойчиви опити да се забрави каква е алтернативата. Алтернативата е управление на ГЕРБ и ДПС. Какво породи тази алтернатива през годините? В 21 проверени поръчки в ГДИН няма нито една поръчка, в която да няма установено тежко нарушение”, коментира още тя.

„Един от големите проблеми на България е пропиването на корупцията и разхищението навсякъде, а част от този проблем е, че сме толкова претръпнали, че скандалът трябва да е десетки стотици милиони, за да му обърнем внимание”, отбеляза министър Йорданова.

Вчера пред БНТ министърът заяви, че  законопроектът за търсене на отговорност на главния прокурор и забързване на съдебните производства ще е готов до края на юни. Допълни, че сред важните законопроекти, по които е напреднала работата, е както законопроектът за подателите на сигнали, така и законопроектът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

„Мога да споделя, че процесът на обсъждане, на гласуване на законопроекти безспорно е забавен. Дали се дължи на интереси извън коалиционните или на трудностите при постигане на съгласие между коалиционните партньори – коя е от двете хипотези предстои да видим. Антикорупционният закон ще бъде много ясен тест за това“,  заяви тя.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.