Последни новини
Home / Законът / Депутатите започват обсъждане на искането за оставка на председателя на НС Никола Минчев

Депутатите започват обсъждане на искането за оставка на председателя на НС Никола Минчев

Defakto.bg
Никола Минчев

Парламентарна група  на „Продължаваме промяната“ ще поиска обсъждането на оставката на Никола Минчев да бъде втора точка в програмата на депутатите днес, след приемането на първо четене на проектозакона за изменение на държавния бюджет. Това съобщи преди началото на заседанието зам.-председателят на Народното събрание от партията Мирослав Иванов.Иванов повтори тезата на управляващите, че актуализацията на бюджета е приоритетната тема за държавата и нищо не би трябвало да я измести. Дебатите по тази тема обичайно продължават с часове, което би отложило във времето обсъждането на оставката и най-вероятно вносителите на искането на оставката ще го отхвърлят при гласуването на дневния ред в началото на пленарното заседание.

Сто и двадесет (120) депутати от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ внесоха в деловодството на парламента проект на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Според правилника на Народното събрание (НС), предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано. Следователно гласуването трябва да е утре.

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ обявиха вчера, че ще подкрепят искането на ИТН за оставката на председателя на парламента Никола Минчев.

Четирите опозиционни партии имат нужното мнозинство. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители – 121.

Според ИТН   Минчев се е опитал да осуети изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска относно Северна Македония: „Няма нищо по-логично от това да поискаме оставката на председателя на Народното събрание, който потъпка законите“.

Като мотиви в искането за освобождаване на Никола Минчев са посочени нарушение на Конституцията и на правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждането на ефективен парламентарен контрол.

„Минчев не е отстъпил нито на крачка от правилника“, заяви тази сутрн пред БНТ Кристиан Вигенин, зам.-председател на Народното събрание от левицата. Той допълни, че искането на „Има такъв народ“ за изслушване на Теодора Генчовска при закрити врата е целяло единствено да не се даде възможност на хората да чуят какво се обсъжда, а след това депутати да могат да правят внушения за изнесените данни.

При предсрочно освобождаване, нов избор се произвежда в 14-дневен срок от приемането на решението при условия и по ред, определени с процедурни правила, приети от Народното събрание. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, в случая  –  „Продължаваме Промяната“

Преди по-малко от месец – на 19 май, депутатите разгледаха искане за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на Народното събрание  Мирослав Иванов („Продължаваме Промяната“). Тогава Иванов запази поста си след като 81 народни представители от опозицията гласуваха „за“ освобождаването му, а 129 от управляващата коалиция бяха „против“.

Дневният ред на парламента за днес предвижда още депутатите да обсъдят актуализацията на държавния бюджет на първо четене. Вчера Народното събрание разгледа на първо четене промените в бюджета на държавното обществено осигуряване и в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.