Последни новини
Home / Законът / Обединена опозицията отстрани Никола Минчев от председателския пост на Народното събрание

Обединена опозицията отстрани Никола Минчев от председателския пост на Народното събрание

Defakto.bg
Никола Минчев

Невероятното се случи – обединената опозиция отстрани Никола Минчев от председателския пост  на Народното събрание с признанието, че  вотът не е срещу него, а срещу правителството.

Със 125 гласа „за“ ( ГЕРБ, ИТН, ДПС и Възраждане),  113 против –(Продължаваме промяната, БСП и Демократична България), и  един въздържал се,  той бе свален от поста.

„Няма защо  да се чудим, че политиката се счита за мръсна работа, когато в нея не се допускат чистите хора“,  заяви  в отрицателен вот Крум Зарков  от БСП. „За Минчев това не краят, а началото в политиката и се надявам повече хора като него да виждаме сред нас и тук,  и тук и в залата“, каза социалистът.

На няколко пъти по време на 5-часовото заседанието Минчев бе аплодиран.

Аз влязох в политиката и в Народното събрание с желание за промяна на модела Новооформящото се мнозинство в парламента не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел. И в такъв парламент може би дори е по-добре аз да не бъда председателят, защото се оказа, че тези, които щяха да „изчегъртват“, сега искат да „изчегъртат“ мен„, заяви  Минчев, минути преди вота. “ За мен беше чест, а ако се наложи да избираме нов председател, пожелавам той или тя де се опитат да бъдат толкова обективни, колкото се опитвах аз, а колко съм успял вие знаете“, каза  той.

В 14 -дневен срок депутатите трябва да изберат нов председател.   Дотогава работата му ще върши зам.-председателят, излъчен от най-голямата парламентарна група – това е Мирослав Иванов от ПП.  Няма почти никакво съмнение, че който и да бъде наследникът на Минчев,  той ще бъде излъчен след договорка между опозиционните формации.

В ранните часове на деня информациите сочеха, че това ще е Ива Митева от ИТН, партията, която напусна управляващата коалиция и поиска отстраняването на Никола Минчев.

В сряда между парламентарния шеф и опозицията избухна скандал по време на изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от ИТН, заради проблемите в държавната политика спрямо Северна Македония.

Опозицията настояваше изслушването да се проведе при закрити врата, тъй като Генчовска щеше да представи класифицирана информация пред депутатите.  Решението за открито заседание бе взето с гласовете на депутатие, а не еднолично от председателя. Опозицията обаче заподозря, че така се прикрива „националното предателство“ на премиера Кирил Петков и поиска освобождаването на  Минчев. Двигател на  подписката срещу Минчев бяха хората на ИТН.

В парламента има ново мнозинство, което се очаква да проличи и следващата седмица, когато ще бъде гласуван вота на недоверие към правителството.

ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и останалите от „Има такъв народ“ вече са заявили, че ще подкрепят вота на недоверие, така че ако всичко следва тази си логика, би трябвало той да мине по същия начин, по който мина и това гласуване. Това бе репетиция за тогава и демонстрация, че вече има такава коалиция“, каза Минчев след вота в кулоарите на парламента.

В пленарната зала присъстваха членове на правителството и премиерът Кирил Петков.

Той се  обърна към всяка от групите вносители на искането за оставка на Никола Минчев – ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ с думите:  „Ако си мислите, че с оставката ще ни притесните като правителство и ще се договаряме с вас, грешите. На ДПС ще кажа: Ако си мислите, че ще намалим броя на сигналите до европрокуратурата и че ще спрем да повтаряме, че Делян Пеевски е един от най-корумпираните хора според американските власти, няма„.  Допълни, че предателството на  бившите му коалиционни партньори от „Има такъв народ“  с натискането на бутона срещу Минчев, заедно с ГЕРБ и ДПС, е очевидно.

Мафията си поиска държавата. Мафията безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република – Народното събрание“ – заяви Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП).    „Шоуто на мафията щеше да продължи, каквото и да беше направил Никола Минчев. 

„Ние сме тук не, за да крепим корумпираното ви и некадърно правителство, а за да го свалим. И ще го свалим!“, заяви  Йордан Цонев от ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадйъ определи кабинета „Петков“ като най-лошия през последните 32 години и заяви, че с „омраза не може да се управлява„.  Той призова за аплодисменти за Минчев и обясни, че  случващото с председателя  е „естествен политически ход“, защото правителството е загубило доверието на парламента.  Той обвини управляващите, че призовавали за етническо противопоставяне, не желаели диалог и не обръщали внимание, че българите обедняват.

Нашият призив е за противопоставяне на фирмите и хората, които грабят тази държава, независимо от тяхната етническа принадлежност„, каза в отговор финансовият министър Асен Василев.

Виждали сме през годините всякакви уговорки, но това, което се задава като коалиция няма никаква принципна или ценностна стойност„, каза   Корнелия Нинова. Попита  как се съчетава искането на „Възраждане“ за излизане от Европейския съюз и НАТО с прокламираните евро-атлантически ценности на ДПС.  Тя се обърна към новосфромираното мнозинство с въпроса какво предлага, след като иска да събори управляващата коалиция, която се опитва да пребори корупцията и да освободи страната от тайните договорки, които я управляват от години. Къде ви а алтернативата? Вашето предложение е връщане на статуквото, но разширено – с „Възраждане“ и „Има такъв народ“, заяви Нинова.

Никола Минчев показа, че хора с характер и класа могат да влизат в българската политика и ние се опитваме да ги изхвърлим, да изгорим възможността за еволюция на българската политическа система, за да отидем към това, което описа г-н Костадинов на зле, на лошо“, каза Христо Иванов от ДБ.  “Най-важният резултат от днес даже не е новото мнозинство, което е ясно от няколко дни, а че г-н Никола Минчев и всичко това, което той представлява като една млада генерация в българската политика, е победител. И опозицията, т.е. новото мнозинство, признава качествата му и казва, че това не било за него. Това показва пътя към бъдещето, всичко останало е връщане към миналото.”

На няколко пъти депутати от ГЕРБ заявяваха, че  свалянето на Минчев не е заради личността му.

Ще подкрепим вота на недоверие срещу Никола Минчев само заради Кирил Петков. Избрахте за премиер човек, който арестува незаконно политически лидер“, каза Тома Биков (ГЕРБ).

Любен Дилов заяви, че гласуването за оставка на Никола Минчев не е обременено от формалните причини, а от цялата политика в последните 6 месеца.  „Вие събрахте несъбираемото„, обърна се той към управляващите.

Инициаторите за  свалянето на Минчев от  ИТН твърдяха, че  председателят се е опитал да накара техния министър Теодора Генчовска да извърши престъпление по време на изслушването по темата Северна Македония в сряда.  Тезата на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов бе,че  Минчев умишлено е допуснал заседанието да бъде открито, за да изнесе министърката информация от секретни документи и така да стане уязвима.  От двамата се  чуха  обвинения за национално предателство от страна на премиера  Петков заради Северна Македония.  Водещият заседанието Кристиян Вигенин напомни, че депутат може да бъде отстранен заради оскърбления.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви пълна подкрепа на левицата за Никола Минчев, когото опредили  „най-добрия председател на парламента, когото съм виждал в осемгодишния си опит като депутат“.

Той отхвърли аргументите на „Има такъв народ“ за нарушение при разсекретяването на изслушването на Теодора Генчовска като посочи хронологията на вчерашните гласувания. По думите му решението за възстановяване на излъчването е било взето със 126 срещу 120 гласа, като депутатите от „Възраждане“ са гласували в подкрепа на това.

Е, как първо гласуваш за открито заседание, а два часа по-късно се подписваш под искане за оставка, защото председателят е решил заседанието да е открито?„, попита Свиленски.  

Васил Стефанов от „Продължаваме промяната“ заяви, че няма никакви юридически мотиви да се иска оставката на Никола Минчев. Той заяви, че искането за извънредно заседание за Северна Македония, което е първият аргумент на вносителите, не е било придружено от предложение за дневен ред, каквото е изискването.  Посочи и че основанието за закриване на заседанието вчера е прието с гласовете на депутатите.  На мотива за възпрепятстване на парламентарния контрол отвърна с репликата, че за последните шест месеца пленарната зала е видяла премиера много повече пъти, отколкото в последните години, намеквайки за отказа на бившия премиер Бойко Борисов да ходи в парламента в последния му мандат.

Явор Божанков от „БСП за България“ определи днешния ден като похищение – без хипербола – срещу нормалността и добави, че Никола Минчев и е  светъл лъч надежда. Предателство е да те изпратят в НС с надежда да бъде премахнат моделът ГЕРБ и ти три пъти да изчегърташ тази надежда, заяви Божанков. Това е фактическа подмяна на вота на българските граждани, каза депутатът.

Отстранихте председателят Народното събрание, защото е спазил правилника“, коментира  Кристиан Вигенин, като председателстващ заседанието. Добави, че не възразява и него да отстранят.

Отиваме наесен на избори и на тях се явяваме като на референдум еврото, за връщане на отбранителния суверенитет, за връщане на политическата ни независимост и санкциите срещу Русия„, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

И петимата депутати, напуснали ИТН, подкрепиха Никола Минчев. Радостин Василев, министърът на спорта в оставка  призова Ива Митева: “ Г-жо Митева, не поемайте поста председател,  ще бъдете най-мразената личност в България“.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.