Последни новини
Home / Законът / Шефовете на 6 съдебни институции поискаха от министър Йорданова „преработка на преработката“ за закриване на спецправосъдието

Шефовете на 6 съдебни институции поискаха от министър Йорданова „преработка на преработката“ за закриване на спецправосъдието

Defakto.bg

Шефовете на  шест съдебни институции са провели среща с ръководството на Министерството на правовосъдие за пропуски в Закона за съдебната власт, с който бе закрито  специализираното правосъдие.  Разговорът е по инициатива на МП, съобщава спецпрокуратурата

От страна на МП в срещата са  участвали  министърът на правосъдието Надежда Йорданова и заместник-министрите в екипа й. Както и ръководителите на Апелативна специализирана прокуратура Ивайло Ангелов, на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова, на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, на Апелативна прокуратура – София Радослав Димов, както и представители на Висшия съдебен съвет.

За пореден път магистратите категорично са заявили позицията си, че без „преработка на преработката на закона“ закриването ще доведе до хаос в правосъдието и „погиване“ на стотици досъдебни производства и съдебни дела с произнесени присъди, се казва в съобщението.  Отново са посочени разпоредбите в съдебния закон, които ще блокират  работата по досъдебните и съдебни производства. Липсата на яснота и ред, по който делата, в т.ч. и Европейски заповеди за разследване и молбите за правна помощ, да бъдат изпращани по компетентност на други съдебни органи. Няма да е възможно изпълнението на всички предвидени в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) действия.

В Министерството на правосъдието започнаха да разбират, че след закриването на специализираното правосъдие на 27 юли на практика ще бъде блокирано предаването на делата по компетентност на други съдебни институции“, заяви след срещата прокурор Ивайло Ангелов.

До 26 юли всички магистрати и служители ще бъдат преназначени в други органи на съдебната власт, а законът задължава предаването на делата след тази дата – когато липсва легитимен орган, когато няма действащи специализирани магистрати и съдебни служители, напомни той.

Повечето дела в Специализираната прокуратура са за престъпления на организирани престъпни групи, действали на територията на няколко съдебни района,  каза Валентина Маджарова. По думите й, няма здравомислещ магистрат, който да може да определи коя точно окръжна прокуратура или съд са компетентни и трябва да продължат работата по делата. Ще възникнат спорове за компетентност, които ВКС ще трябва да решава „по някакъв начин“. Дотогава ще са минали срокове, с което ще се нарушат правата на обвиняеми, подсъдими и най-вече – на пострадали лица.

Според  Маджарова в опасност са и значителен брой съдебни актове с произнесени присъди. Разпоредбите на закона не предвиждат кой е компетентният съд, който определя т.нар.общо наказание. „Дали това няма да доведе до реабилитиране на осъдени лица“, запита тя. Ние, магистратите, не разполагаме със законодателна инициатива, можем само да изпълняваме закона. Можем само да предупредим, че съществува опасност за по-нататъшното развитие на всички неприключили следствени и съдебни дела.

Според съдебните ръководители единственият вариант да се избегне до хаос в  правосъдието, е да се обсъдят разумно, предложат и гласуват поправки в закона. Посочен бе и конкретен вариант – след като компетенциите на специализираните органи бъдат прекратени (на 27.06.2022 г.), да се определи срок за решаване на неяснотите и споровете за компетентност и подсъдност, и едва след този буферен период да се пристъпи към преназначаване на магистратите и служителите.

В 7-дневния срок не е възможно физически делата да се изпратят (дори да е ясно на кои прокуратури и съдилища), тъй като става дума за стотици със стотици томове, по тях продължава да се работи, всеки лист се номерира, веществените доказателства са в помещения с хиляди квадратни метри и ще се извозват с камиони. По този начин преди време безпроблемно бяха закрити две военни окръжни прокуратури.

След срещата стана ясно, че зам.-министър Емил Дечев е поел ангажимента да проучи всички поставени въпроси, в т.ч. и повдигнатите от прокурорската колегия пред парламента, както и от главния прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.