Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на съдиите ще избира измежду 15 кандидати шестима членове за новия ВСС

Общото събрание на съдиите ще избира измежду 15 кандидати шестима членове за новия ВСС

Defakto.bg

Утре,  18 юни 2022 г., в зала 1 на Националния дворец на културата ще започне Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет.  Право на участие в него имат 2199 съдии, като 1 826 от тях са заявили електронно гласуване.

15 са кандидатите за шест изборни места. Това са:   Атанас Атанасов и Владимир Вълков – съдии в Софийски градски съд (СГС),  Даниела Александрова – заместник-председател на Софийския районен съд (СРС),  Дора Михайлова – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – София, Антоанета Аргирова,   Татяна Жилова – съдии в Административен съд – София-град,  Красимир Лесенски от Районен съд – Пазарджик, Йордан Дамаскинов – съдия в Окръжен съд – Русе. Младен  Димитров, административен ръководител – председател на Районен съд – Велико Търново,  Любомир  Нинов, съдия в Районен съд – Варна, Иван  Калибацев, административен ръководител – председател на Районен съд – Пловдв, Мария Терзийска, заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – Варна, Васил Маринов Петков, административен ръководител – председател на Окръжен съд – Ямбол,  Явор Иванов Колев, административен ръководител – председател на Административен съд – Пловдив, Миглена Тянкова , административен ръководител – председател на Окръжен съд – Хасково.

Форумът ще се проведе в две последователни съботи.
Утре събранието започва с  регистрация на участниците в 08.00 ч., а началният час на събитието е – 10.00 ч. При липса на кворум, т. е. при регистрирани по-малко от половината имащи право на глас, събранието ще бъде отложено за един час по-късно и ще се проведе независимо от броя на присъстващите.  Съдиите ще проведат избори за председател на събранието, избирателна комисия и избирателни секции, както и ще бъде прието решение за времето за изслушване на всеки от 15 кандидати. Те ще представят своите концепции за дейността на Висшия съдебен съвет и ще отговарят на въпроси, поставени от членовете на Общото събрание и на Избирателната комисия, включително на получените по чл. 29и, ал. 2 от ЗСВ.

След изслушването Общото събрание ще продължи на 25 юни 2022 г. в Съдебната палата, където  съдиите могат да гласуват с хартиени бюлетини. Тогава изборният ден ще приключи с обявяване на резултатите от проведеното гласуване и решението на избирателната комисия.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се състои от 14 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

Мандатът на изборните членове на Висшия съдебен съвет е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок.

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.