Последни новини
Home / Законът / По случай юбилейни годишнини: Румен Радев поздрави административните съдии като гарант за правовата държава

По случай юбилейни годишнини: Румен Радев поздрави административните съдии като гарант за правовата държава

Defakto.bg
Българското адмнистративно правосъдие изживява своя златен век, каза Георги Чолаков, председател на ВАС. Той подчерта,че административните съдилища макар и създадени само преди 15 години, очертават завършен облик на системата на административното правораздване и вече са разгледали над 500 000 дела. „Наричат ВАС малкият Конституционен съд, но кагота става дума за законност, малки няма“, подчерта Чолаков.

От създаването си до днес административните съдилища се превърнаха не само в защитник на правата и законните интереси на гражданите и техните организации, но са и гарант за развитието на добрата администрация и на правовата държава, в която всевластен е само законът. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в научна конференция, посветена на 110-ата годишнина от създаването на Върховния административен съд и 15-ата годишнина от създаването на 28-те административни съдилища на територията на България.

Президентът Румен Радев и деканът на ЮФ проф. Даниел Вълчев

Можем само да се гордеем с далновидността на нашите предци, които още през 1912 г., въпреки трудния исторически период, прозряха, че държавното управление е неразривно свързано със законосъобразността на неговото упражняване и съвсем естествено тази идея устоя предизвикателствата на времето, посочи президентът. По думите на Румен Радев, развитието на административното правосъдие означава развитие на държавността.

В последните нелеки години, в които неведнъж сме били свидетели на блокаж на държавните институции, именно административните съдии продължаваха неотклонно да следват своята мисия и да връщат доверието на българските граждани в държавността“, заяви Румен Радев.

В приветствието си той подчерта също, че в редица международни класации качеството на работата на институциите все повече се утвърждава като водещ фактор за привличане на преки чуждестранни инвестиции. Президентът поздрави административните съдии и за това, че благодарение на професионализма и всеотдайността им България е на водещите позиции по бързина на съдебния процес в административното правораздаване. „Този факт ни дава увереност и надежда, че България има потенциал да заема своето достойно място в европейското семейство“, допълни президентът.

По време на форума днес в София  председателят на ВАС Георги Чолаков връчи на държавния глава почетния знак на съда. Доклади изнесоха проф. Даниел Вълчев, проф. Дарина Зиновиева, проф. Цветан Сивков, проф. Валери Димитров и проф. Райна Николова и съдиите Донка Чакърова и Елена Янакиева.

Национална кръгла маса обсъжда и във Варна проблемите и перспективите на 15-те години административно правораздаване в България. Организатори на събитието са Научноизследователският институт при Икономически университет – Варна, катедра „Правни науки“ и Административен съд – Варна.

Форумът обединява магистрати, юристи и учени от различни сфери на правото и икономиката.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.