Последни новини
Home / Законът / Екстрадицията на Джулиан Асанж трябва да бъде осъдена от всички, които вярват в свободата на печата*

Екстрадицията на Джулиан Асанж трябва да бъде осъдена от всички, които вярват в свободата на печата*

Defakto.bg
Тревор Тим

Тревор Тим, изпълнителен директор на Фондация „Свобода на пресата“

През април 2021 г. Бpитaнcĸи cъд oтxвъpли мoлбaтa нa Baшингтoн зa eĸcтpaдиция нa ocнoвaтeля нa „Уиĸилийĸc“ Джyлиaн Acaндж в CAЩ, ĸъдeтo дa бъдe cъдeн зa шпиoнaж cлeд пyблиĸyвaнeтo нa cтoтици xиляди пoвepитeлни дoĸyмeнти, пpeдaдe „Фpaнc пpec“,  цитиpaнa oт БHP.  49-гoдишният Acaндж ce издиpвa зapaди пyблиĸyвaнeтo нa xиляди ĸлacифициpaни дoĸyмeнти пpeз 2010 и 2011 г. Aвcтpaлиeцът мoжe дa пoлyчи в CAЩ пpиcъдa oт 175 гoдини зaтвop зa пyблиĸyвaнeтo oт 2010 г. нacaм нa нaд 700 000 пoвepитeлни дoĸyмeнти зa вoeннaтa и диплoмaтичecĸa дeйнocт нa CAЩ, пo-cпeциaлнo в Иpaĸ и Aфгaниcтaн. Cpeд пyблиĸyвaнитe дoĸyмeнти имa видeoзaпиc ĸaĸ aмepиĸaнcĸи вoeнeн xeлиĸoптep yбивa цивилни в Иpaĸ пpeз юли 2007 г., cpeд ĸoитo двaмa жypнaлиcти нa aгeнция „Poйтepc“. CAЩ твъpдят, чe тaĸa e нapyшeн зaĸoнът. Acaндж ce пpoтивoпocтaвя нa eĸcтpaдициятa c мoтив, чe e пoлитичecĸи мoтивиpaнa. Джyлиaн Acaндж бeшe apecтyвaн пpeз aпpил 2019 г., cлeд ĸaтo ceдeм гoдини ce yĸpивaшe в пocoлcтвoтo нa Eĸвaдop в Лoндoн, ĸъдeтo бeшe пoтъpcил yбeжищe cлeд нapyшaвaнe нa пpaвилaтa нa пycĸaнeтo мy пoд гapaнция. Toй ce cтpaxyвa дa нe бъдe eĸcтpaдиpaн в CAЩ или Швeция, ĸъдeтo бeшe издиpвaн пo oбвинeниe в изнacилвaнe, ĸoeтo впocлeдcтвиe бeшe oттeглeнo.

Британският министър на вътрешните работи официално одобри екстрадирането на издателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж в САЩ, което е най-новото развитие на опасно и погрешно наказателно преследване, което има потенциала да криминализира журналистиката, свързана с националната сигурност в САЩ.

Преди това голяма коалиция от организации за защита на гражданските свободи, сред които и Фондация „Свобода на пресата“, призова главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд да прекрати делото срещу Асанж в името на защитата на правата на журналистите навсякъде по света. Същото направиха и редакторите на големи информационни издания като „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон Пост“.

Продължавайки с екстрадирането на Асанж, министерството на правосъдието на Байдън пренебрегва тревожните предупреждения на практически всички големи организации за граждански свободи и права на човека в страната, че делото ще нанесе непоправими щети на основните права на свобода на словото на журналистите в САЩ.

Съдебното преследване, което включва 17 обвинения по Закона за шпионажа и едно по Закона за компютърните измами и злоупотреби, обхваща събития, случили се преди повече от десетилетие, но е повдигнато едва при управлението на Тръмп – след като Министерството на правосъдието на Обама  е обмисляло обвинения, но ги е отхвърлило заради опасните последици за свободата на словото, гарантирано в Първата поправка на Конституцията.

Съобщенията в медиите сочат, че Асанж може да има поне още една възможност за обжалване, така че е възможно той все още да не бъде качен на самолет за САЩ. Но това е още едно обезпокоително развитие в този процес, който може да подкопае фатално правата на журналистите през XXI век.

Не е нужно да харесвате Асанж или политическите му възгледи, за да разберете опасността на този случай за журналистите навсякъде по света. Дори и да не го смятате за „журналист“, голяма част от дейностите, описани в обвиненията срещу него, са обичайни практики при събирането на новини. Една успешна присъда потенциално би превърнала в престъпление получаването на класифицирана информация, търсенето на източници за повече информация и публикуването на определени видове класифицирана информация. Журналистите, разбира се, извършват всички тези дейности постоянно.

Има известна историческа ирония във факта, че обявяването на екстрадицията се случва по време на годишнината от съдебния процес за „Документите на Пентагона“, който започна с публикуването от „Таймс“ на статии, основани на легендарното изтичане на информация на 13 юни 1971 г., и продължи до основополагащото становище на Върховния съд, отхвърлящо предварителните ограничения, на 30 юни 1971 г.

В месеците и годините след този провал разобличителят (и съосновател на Фондация „Свобода на пресата“) Даниел Елсбърг стана първият журналистически източник, обвинен по Закона за шпионажа. Това, което мнозина не знаят, е, че администрацията на Никсън се е опитала да преследва и репортера на „Таймс“ Нийл Шийн за получаването на „Документите на Пентагона“ – по много сходна правна теория, която Министерството на правосъдието използва срещу Асанж.

За щастие, това обвинение се провали. И докато и това не се провали, ние продължаваме да настояваме администрацията на Байдън да прекрати съдебното преследване. С всеки изминал ден то продължава да подкопава свободата на словото.

* Източник Барикада

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.