Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на съдиите за избор на шестима членове на ВСС бе отложено и подновено след час (обновена)

Общото събрание на съдиите за избор на шестима членове на ВСС бе отложено и подновено след час (обновена)

Defakto.bg
Галина Захарова, председател на ВКС

Общото събрание на съдиите за избор на шестима   членове на ВСС,  не събра кворум за откриването си в 10 ч.и бе отложено с един час от председателя на ВКС Галина Захарова.  Това стана в присъствието на председателя на ВАС Георги Чолаков и на част от кандидатите за Съдийската колегия на ВСС .

От 2198 съдии с право на гласа,  при първоначалното регистриране,  техният  брой бе 170  вместо 1130.  По правилата пpи peгиcтpиpaни пo-мaлĸo oт пoлoвинaтa  с пpaвo нa глac, cъбpaниeтo се отлага с час и след това се провежда нeзaвиcимo oт бpoя нa пpиcъcтвaщитe.

Георги Чолаков, председател на ВАС

Точно в 11 часа събраниете бе подновено  от Галина Захарова, която обяви, че са   регистрирани 266 съдии от общо 2 198 имащи право на глас и откри форума.

Захарова приветства присъстващите, като посочи, че решението, което предстои да вземе Общото събрание на съдиите, е изключително важно със своите дългосрочни последици за цялата съдебна общност, а оттам и върху обществото.  Тя отправи призив, смело, дръзко, отговорно и мотивирано кандидатите за членове на ВСС да участват в градежа на своите инициативи, и подчерта, че персоналният избор, който правят днес магистратите, е отражение на съдийската общност

За председател на събранието бе  избран Георги Чолаков. „Който е тръгнал да става пръв сред вас, трябва да е готов да е ваш слуга“,  каза във встъпителното си слово Чолаков, като цитира  Светото писание.

Общото събрание на съдиите реши 15 ĸaндидaти за шест изборни места да представят концепциите си в рамките на 10 минути, както и да отговарят на поставените въпроси в продължение на 10 минути общо, а еднаквите въпроси от колегите в залата да бъдат зададени предварително.

Въпросите

Те са свързани със завършения юридически факултет и успеха от държавните изпити на всеки кандидат, отношението към състава на парламентарната квота на ВСС, има ли място за специализирано правосъдие, според Конституцията,  може ли ВСС да предприеме мерки по отношение правописа и пунктуацията на магистратите, следва ли да се извършва видео стрийминг на съдебни заседания.

Предварително писмени въпроси към кандидатите са постъпили и от Българския институт за правни инициативи и Института за пазарна икономика.

Кандидатите

Събранието  започна  изслушвантое на 15-те кандидати за членове на деветия състав на ВСС по азбучен ред:

Антоанета Аргирова – съдия в Административен съд София – град, Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд; Васил Петков – административен ръководител – председател на Окръжен съд – Ямбол; Владимир Вълков – съдия в Софийски градски съд; Даниела Александрова – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Софийски районен съд; Дора Михайлова – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Софийски окръжен съд; Иван Калибацев – административен ръководител – председател на Районен съд – Пловдив; Йордан Дамаскинов – съдия в Окръжен съд – Русе, Красимир Лесенски – съдия в Районен съд – Пазарджик, Любомир Нинов – съдия в Районен съд – Варна, Мария Терзийска – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – Варна, Миглена Тянкова – административен ръководител – председател на Окръжен съд – Хасково, Младен Димитров – административен ръководител – председател на Районен съд – Велико Търново, Татяна Жилова – съдия в Административен съд София – град, Явор Колев – административен ръководител – председател на Административен съд – Пловдив.

Идеите

Почти единодушно кандидатите  изразиха  недоволство от системата на конкурсите и атестрането,  електронното правосъдие, липсата на реална връзка межу действащия ВСС и магистратите, все неща които трябва да бъдат подобрени.  Изказани бяха становища, че ВСС трябва да изготвя програма „година за година“, за да има повече стимул и  отчетност.

За видео видео стрийминга на съдебните заседания бяха изказани опасения, че ако по едно дело се разпитват множеството свидетери, свидетелствата им ще стават известни на онези, които чакат.  Според други, това няма да издигне авторитета на правосъдието.  Изложени бяха мнения за намаляване на 11-членната парламентрана квота в полза на избора „на съдии от съдии“ и пр.  Както и НС да не излъчва действащи магистрати,  за да не деморализира общността.  Кандидатите, не получили подкрепа  от професионалнота квота за участите във ВСС, да не минават през парламентата във ВСС,  предложиха няколко от кандидати за членове на ВСС. Чуха се  мнения,  че безконтролното командироване злепоставя обективното правосъдие.

Кандидатите отбелязаха също, че въпросите за натовореността на съдиите, не са решени, като ВСС се задоволява да я отчита, но не и да я преодолява.  Има предложения за анализ на актуалното състояние и изработване на конкретно решение за регулиране на натовареността на съдилищата.  Говори се на необходимостта от  механизъм за контрол за спазването на правилата за образуване и управление на отделните видове дела, за да се избегнат изкривяванията в статистическите данни и да се вземат правилни управленски решения по кадровото обзепечаване на съдилищата.

И 15-те номинирани съдии изразиха мнение, че специализираните съдилища са необходими за правосъдието – трудови, семейни, даже и данъчни и др., стига да се спазва баланса.

Поставен бе въпрос, че административните съдилища по-лесно получават кадрово обезпечаване от общите съдилища.  Магистратите дискутираха и възможността за законодателна инициатива на ВСС, като част от принципа за взаимодействие между властите. Изказно бе мнение, че трябва да се  прецизира планирането на бюджета на съдебната власт с участието на всички органи на съдебната власт.

Дискутирани бяха  уменията за правилното граматическо изписване съдебните решенията и че с проблема трябва да се заеме НИП, независмо,  че има и други механизми за отсейване на тези способности –  още в пимените конкурсните работи и пр.

Отбелязано, бе  ролята на районния съдия не се свежда само до разглеждане и администриране на съдебните дела, а има все по-голямо значение за уязвимите групи граждани и за развитие на общността в населеното място. Обсъждането и преначертаването на съдебната карта не трябва да е самоцелно за нуждите на съдебната система, а като част от цялостна добре мотивирана концепция за административно-териториалното устройство на страната и в контекста на необходимите законодателни промени.

Имаше предложение  при кадруването на административни ръководители, да се изследват  нeблaгoпpиятнитe фaĸти, a нe yмeлo да се потyлвaт, ĸaĸтo се е случило пpи избopитe oт  тoзи cъcтaв нa BCC зa пpeдceдaтeли нa гoлeмитe coфийcĸи cъдилищa – CГC и CAC.

Даден бе пример, че в Нидерландия  при постъпване в системата,  кандидатите представят документ за завършено юридическо образование и минават през  тест за логическо мислене и емпатия. Без тези качества, се смята, че  един юрист не може да е  съдия.

Изслушването приключи в 19, 15 ч.  Събитието се проведе в зала 1 на НДК.

Гласуването ще е следващата събота и както при следователите,  доминиращо то ще е електронно. 1826 съдии са заявили, че ще гласуват по интернет.

Изборният маратон в съдебната система започна с вота на следователите. След масово гласуване те избраха първия член на Прокурорската колегия  –  Петко Петков  в следващия ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.