Последни новини
Home / Законът / Адв. Емил Георгиев за „Марша за европейска България“: Очакваме президентът да назове нещата с истинските им имена

Адв. Емил Георгиев за „Марша за европейска България“: Очакваме президентът да назове нещата с истинските им имена

Defakto.bg
Адв. Емил Георгиев

Преди дебатите и гласуването от парламента на вота на недоверие към правителството, в София се планират протести „за“ и „против“ политиката на кабинета.

Тази вечер в 18 часа пред президентството е насрочен „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията“, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“.

Имаме съвсем конкретно послание към президента, защото когато той видя държавата, превзета от мафията, слезе при хората и размаха юмрук. Ние считаме, че сега отново е настъпил един такъв момент и вместо да се крие зад някакви високопарни фрази, може би трябва да започне да назовава нещата с истинските им имена„. Това каза пред БНР  адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“:

Много е важно президентът като защитник на парламентаризма да вземе отношение и по този въпрос, защото ние виждаме как парламентаризмът в изминалата седмица беше буквално изнасилен със свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев, дори политически лидери от опозицията казаха, че той е станал жертва и не си отива заради някакви грешки или лични качества, а заради настоящата политическа конюнктура„.

В 18:30 пред парламента е насрочен граждански протест в подкрепа на правителството.

Такива демонстрации се очаква да се проведат и във вторник и в деня на гласуването от депутатите на вота на недоверие. Ако правителството не събере гласовете на 121 депутати, започва въртележката с възлагане на мандати по чл. 99 от конституцията, но според политическите наблюдатели стигне ли се до тази процедура, е по сигурно да има избори наесен.  Тоест, ако процедурите не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори и назначава служебно правителство.   ПП, ДБ, БСП и напусналите  ИТН  имат общо 115 от необходими 121 гласа.

Във вторник пред парламента се организира и митинг на партия „Възраждане“ с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори.

На фона на тази политическа несигурност депутатите трябва да започнат в рамките на седмицата да приемат актуализирания бюджет с антикризисните мерки на второ четене.

Имат  задача да изберат и нов парламентарен шеф, както и да разгледат френското предложение за вдигане на ветото над Северна Македония, внесено във външната комисия.

МВР обяви, че ще прави проверки по сигнали  в медиите за  ескалация на напрежението, планирано в социалните мрежи.  Проверките ще са из цялата страна и независимо от  това кой кого подкрепя.  „МВР зачита правото за свободно изразяване на гражданска позиция, като ще изпълни безкомпромисно задълженията си по закон за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения“, сочат от ведомството.

 

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.