Последни новини
Home / Законът / Михаил Екимджиев: „Продължаваме промяната“ не изпълни обещанието си за отстраняване на главния прокурор

Михаил Екимджиев: „Продължаваме промяната“ не изпълни обещанието си за отстраняване на главния прокурор

Defakto.bg

Сдружението с нестопанска цел в обществена полза „Ние идваме“ организира днес конференция „Граждански конвент за правосъдие в пет стъпки. Ние знаем“. Във форума утвърдени юристи и общественици ще дискутират пет ключови теми в правосъдието, които не се нуждаят от конституционно мнозинство. Това са реформата във Висшия съдебен съвет чрез изменения на Закона за съдебната власт, новият Закон за антикорупционната комисия, вечният обвиняем –порочна практика, която може да бъде премахната с изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, Българският вариант на Закона „Магнитски“ и ролята на адвокатурата като активна страна в правосъдната реформа.

Когато е замислян този семинар, колегите не са имали идея за това динамично развитие от последните дни, за тази съвсем явна перспектива след два дни да нямаме нито реформаторско правителство, нито реформаторско мнозинство в парламента, но най-малкото ни трябва като опит за паметни бележки, за институционална памет, култура, да се види какво не беше направено, какво можеше да се направи и все пак, ако този парламент оцелее и след този катарзис на хора от „Има такъв народ“ се сформира някакво парламентарно мнозинство, да се знае какво все пак би могло да бъде направено„.  Това каза пред БНР  адвокат Михаил Екимджиев, един от участниците в днешната конференция:

„Според мен големите пропуснати възможности са най-вече свързани с предсрочното отстраняване от длъжност на главния прокурор и предсрочното прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет, което можеше да стане с няколко бързи законодателни изменения буквално за часове. Това беше една от големите грешки, едно от големите неизпълнени обещания на „Продължаваме промяната“, на това мнозинство в 47-то Народно събрание, защото то дойде на гребена на вълната именно с такъв морален императив, с тези обещания“.

С конкретни законови мерки отстраняването на главния прокурор от длъжност би могло да стане за няколко седмици. Има закони, които позволяват отстраняването на Гешев от длъжност при наличие на данни за престъпления, а такива данни, колкото искате.“ Това заяви пред БНР правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев, който акцентира, че именно съдът е гарнта за правата на гл. прокурор.

При наличия на данни за престъпления, с една промяна в НПК такова разследване може да се извърши от разследващи полицаи и това е въпрос на промяна, която можеше да бъде приета за два дни. И оттук нататък ВСС да е длъжен да отстрани главния прокурор, докато трае разследването срещу него, за да не може той да влияе върху него. Това е първата стъпка – отстраняване, а паралелно с това ще върви вече и линията за освобождаване по инициатива на министъра на правосъдието“, поясни Екимджиев.

Екимджиев напомни, че ВСС не е пипнат, въпреки  конституционни основания за това. Напомни решението на   Koнcтитyциoнния  cъд зa мaндaтитe (  № 12 oт 2010 г.) , ĸoeтo чepнo нa бялo пocoчвa, чe  ĸoгaтo e нapyшeн ĸвoтния  пpинцип зa фopмиpaнe нa eдин ĸoлeĸтивeн opгaн, тoвa e ocнoвaниe зa пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe нa мaндaтa мy.  Toecт, имaше бaзa нa ĸoятo дa ce cтъпи, oщe пoвeчe, чe oпитът дa бъдe зaпyшeнa дyпĸaтa cлeд ocтaвĸитe нa двaмa члeнoвe oт cъдйcĸaтa ĸвoтa, бe пpoвaлeн.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.