Последни новини
Home / Законът / След 8 часа дебат и клюки: Вотът в НС за недоверие към правителството бе насрочен за 19.10 ч. в сряда

След 8 часа дебат и клюки: Вотът в НС за недоверие към правителството бе насрочен за 19.10 ч. в сряда

Defakto.bg

Приключиха близо 8-часовите дебати по вота на недоверие към правителството на  Кирил Петков.  Гласуването на внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие ще е в 19:10 ч. утре, на извънредно заседание на парламента, обяви Мирослав Иванов, временно изпълняващият длъжността председател  на НС.

Според правилника на парламента гласуването по вота трябва да се състои не по-рано от 24 часа след приключване на дебата. Проектът за решение се смята за приет, ако а него са гласували повече от половината от всички народни представители.  При отхвърляне на предложението  за недоверие на Министерския съвет, ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Мотивите за вота на недоверие бяха представени от бившия финансов министър  Кирил Ананиев. Той заяви, че искането за оставка на правителството е за водената „неадекватна финансово-икономическа политика“.  От  ГЕРБ виждат само управленска немощ, която легитимира задкулисните игри в коалицията, каза Ананиев.

Мотивите бяха определени като „чудновати“ от премиера Кирил Петков.

„За първите три месеца, какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж. България има по-висок растеж от Германия за първите 3 месеца, която растеше с 3,7%, а ние с 4%, но това няма да го чуем от вас никога, каза Петков.

В Народното събрание се забелязват компетентни млади хора, които не са пропуснали първите 7 години от възпитанието си. Никола Минчев (ПП), седнал и Крум Зарков (БСП), прав, коментират вота на недоверие в една от почивките. Забележително е, че това става без крясъци, обиди и злепоставящи внушения.

На множеството критики,   вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговори, че инфлацията е световен проблем, а страните членки от Европейския съюз го решават с общи усилия. Отчете увеличението на минималната работна заплата, на минималната пенсия, данъчните облекчения за младите семейства и още: държавният дълг е намален, а пари в хазната има. Той  изброи успехите на правителството, сред които повишаването на минималната работна заплата, отпадането на таксите за ясли и детски градини, помощта на бизнеса и битовите потребители заради високите цени на тока и парното, и други.

Асен Василев заяви, че  опозицията се задоволява само да критикува, но не предлага как хората да бъдат защитени в ситуацията на различни икономически и политически предизвикателства.   По думите му, през последните 12 години ГЕРБ е водил а финансова политика, която е правила богатите по-богати, а „бедните да го духат“.

Фразата употребена от Асен Василев с критика към бившите управляващи, обаче  взриви залата и се наложи вицепремиерът да се извини. (Изразът  „ Да го духат бедните“ идва от думите на Гай Юлий Цезар в  отговор на въпрос: „Какво да сторят бедните?“)

Социалният министър Георги Гьоков коментира, че кабинетът има всички лостове и може да каже откъде ще дойдат парите за осъвременяване на пенсиите. Любомир Каримански (ИТН) смята, че има неизпълнени точки от коалиционното споразумение във финансите и икономиката. Костадин Костадинов (Възраждане) каза, че:  „Най-доброто решение сега, с оглед на развъртащата се пропагандна машина, е да отидем на избори“.

Междувременнно от ГЕРБ -СДС обявиха, че внасят  законопроект за увеличаване на пенсиите от 1 юли с 15 % без добавките от 6о лева. Това даде повод на социалния министър Гьоков да се ядоса:  критикуват ни, че увеличаваме пенсиите без  прогноза откъде ще дойдат парите,  те предлагат по – високо увеличение,  без никаква идея за средствата, каза той.

Петър Чобанов (ДПС) заяви, че икономика и финанси не могат да се управляват с неверни внушения. Той настоя, че липсва прогнозируемост и затова сме в процес на непрекъсната бюджетна актуализация.  Обяви, че дългът на българските компании към чуждите собственици е спрял да намалява  и това е  причината за отчетените от  Асен Василев и Корнелия Нинова  456 млн. евро преки инвестиции  в  периода януари-април 2022, спрямо същия период на 2021 г.

Задлъжнялостта на дъщерни дружества към компанията-майка в чужбина също се счита за пряка инвестиция, но и за външен дълг. През първите 4 месеца на 2021 г. този дълг намалява с 351  млн. евро, докато през тази година намалява само с 26 млн. евро. Разликата е 325 млн. евро, което се отчита според правилата като увеличение на преките инвестиции.“, обясни той и поясни „71% от общото увеличение се дължи на факта, че дългът на българските компании към чуждите собственици е спрял да намалява!

Бившият председател на парламента Никола Минчев („Продължаваме Промяната“) апелира депутатите да помислят дали ще бъде полезно за държавата „да я хвърлим в поредни предсрочни парламентарни избори със съмнителен потенциал да произведат ясно мнозинство“.

Председателят на ПГ „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че не вижда перспектива след свалянето на този кабинет. Той призова от парламентарната трибуна за диалог.

В пленарната зала премиерът Кирил Петков обвини в лъжи доскорошните си коалиционни партньори от „Има такъв народ“, както и опозицията. Разказа за телефонни разговори, обяснения за договорки и срещи в тъмни стаички при обсъждането на актуализацията на Бюджета, което изостри дебата в залата.   Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов не остана длъжен.Той   разбуни страстите  с остро изказване срещу премиера.

Понеже Кирил Петков разказа за разговора си със Слави Трифонов за обществените поръчки, аз ще ви разкажа разговор между мен и него. Във вашия кабинет вие ми казахте: Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията за пътища – не е защото не ти вярваме, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите„, каза Караджов.

Не бе опроверган.

Осемчасовият дебат не сближи позиците на управляващи и опозиция по нито един въпрос.

Aĸo пpaвитeлcтвoтo нe cъбepe глacoвeтe нa 121 дeпyтaти, правителството подава оставка и се  зaпoчвa въpтeлeжĸaтa c възлaгaнe нa мaндaти пo чл. 99 oт ĸoнcтитyциятa. До съставяне ( хипотично) на нов кабинет в рамките на 47-ия парламент правителството на Кирил Петков „управлява в оставка“. При неуспех на процедурата, дъpжaвният глaвa paзпycĸa пapлaмeнтa,  нacpoчвa дaтa зa пpeдcpoчни избopи и нaзнaчaвa cлyжeбнo пpaвитeлcтвo.   ΠΠ, ДБ, БCΠ и нaпycнaлитe  ИTH  имaт oбщo 115 oт нeoбxoдими 121 глaca.

Според  Ива Митева натискът над депутатите от ИТН да подкрепят кабинета продължават.

Докато в пленарната зала течеше дебатът по вота, около парламента имаше демонстрации в подкрепа и против правителството.

По-късно премиерът Кирил Петков заяви пред Дневник, че има готовност да обяви на срещата на върха в Европейския съюз (ЕС), че България не може да промени позицията си по ветото срещу начало на преговорите на Северна Македония за еврочленство, което френското председателство на Съвета на ЕС предложи.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.