Последни новини
Home / Законът / Фон дер Лайен се обяви за премахване на единодушието при вземане на външнополитически решения в ЕС

Фон дер Лайен се обяви за премахване на единодушието при вземане на външнополитически решения в ЕС

Defakto.bg

ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическите събития и трябва да се премахне изискването за единодушие при вземането на външнополитически решения, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи „Политико“, цитиран от БТА.

„Във външните работи наистина трябва да преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство“, каза Фон дер Лайен в интервю  преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица

Фон дер Лайен отговоря  на „Политико“ дали и как може да се наложи ЕС да промени процеса на вземане на решения, който често изисква единодушие, за да приеме потенциални нови страни членки, сред които са не само Украйна и Молдова, но и страните от Западните Балкани – Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Същевременно ЕС се сблъсква с дълги забавяния във важни решения поради съпротивата дори само на една държава в блока – това включва началото на преговори със Северна Македония и Албания, блокирано от България.

В отговор на „Политико“ Фон дер Лайен казва, че подобна сериозна промяна в процеса на вземане на решения в ЕС, дори само по отношение на външната политика, ще бъде трудно постижима. Що се отнася до промяната на изискването за единодушие в други области, председателката заяви, че е невъзможно да даде кратък отговор.   „По отношение на външните работи съм дълбоко убедена, че то не е устойчиво, че Европейският съюз не е в състояние да заеме позиция заради едно блокиране в критичен случай“, казва тя.

Ако към този момент  предложението на Фон дер Лайен бе действащо право, България не би имала никакъв шанс за вето по  казуза „Северна Македония“, разясняват  юристи, наблюдатели на европейските практики.

През май месец  т.г. Франс прес съобщиха, че на  едногодишна Конференция за бъдещето на Европа България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие за промяна на договорите на Евросъюза в тази посока, ще бъде изразходвана напразно енергия.Която иначе би могла да бъде вложена в справянето с кризите пред съюза – като войната в Украйна.

Квалифицираното мнозинство е процедура, при която поне 55% от държавите в блока – 15 от 27 – гласуват „за“ дадено предложение. Има обаче и второ задължително условие: жителите им да са общо поне поне 65% от населението на ЕС.  Голяма част от решенията в други области в ЕС се взимат по този начин.

Този механизъм е известен още като правилото за „двойно мнозинство“. Това означава, че е възможно да има и „блокиращо малцинство“: най-малко четири държави, чието население е общо над 35% от това на ЕС. Въздържал се при гласуване с квалифицирано мнозинство се счита за глас против. Въздържането не е същото като неучастието в гласуването.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.