Последни новини
Home / Законът / Опозицията провали редовното заседание на НС, чака се вечерното за вота на недоверие срещу кабинета

Опозицията провали редовното заседание на НС, чака се вечерното за вота на недоверие срещу кабинета

Defakto.bg

И от трети опит парламенът не събра кворум за редовното заседанието.  Като първа точка бе предвиден избор на председател на парламента, след като Никола Минчев беше отстранен миналата седмица.  Опозицията отказа да се регистрира за заседанието, което предшества вечерното от 19, 10 ч., на което ще бъде гласуван внесения вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.

Само управляващото малцинство присъстваше в пленарна зала

Въпреки че реално присъстват в сградата на Народното събрание, депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ не се регистрираха и така бе провален  необходимия кворум от 121 гласа за откриване на пленарното заседание.

Мирослав Иванов, временно и.д.  на председател на НС изрази надежда, че довечера кворум ще има. Едно от предположенията за политическия блокаж на опозицията, е отказът на „Продължаваме промяната“ да излъчи кандидат за постоянен председател. Андрей Гюров от „ПП“ заяви, че  партията му няма намерение да предлага свой кандидат и ще остави „новата управляваща коалиция“ да вземе това решение.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ  обяви,  че  кворумът е задължение на управляващите. „Нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Бойко Рашков са ми се обаждали да ми дадат някакви указания, аз не знам какво да правя, а те са единствените носители на истината„, саркастично отбеляза той.

По-рано днес от „Има такъв народ“ заявиха,  че ще предложат днес в парламента да отпадне точката за начало на процедурата по избор на нов председател на Народното събрание.

Според БСП,  опозицията е блокирала заседанието, защото  не иска да има избран председател за антикорупционната комисия – в дневния ред на днешното заседание бе включена точка за приемане на  процедурни правила за избор нов председател на комисията.  „Това беше причината да бъде свален Никола Минчев, това беше причината българският парламент да не работи да отидем на избори в безвремие от 3-6-9 месеца„, заяви  Георги Свиленски. Той предположи, че  „тези 125 депутати, които свалиха Никола Минчев“ отново няма да влязат в зала и довечера, когато ще бъде гласуван вота на недоверие от „страх да поемат отговорност„.  26-те народни представители на БСП ще подкрепят кабинета, каза той.

По правилник депутатите имат 14-дневен срок, за да изберат нов председател на парламента. Това се наложи след като миналата седмица по искане на „Има такъв народ“ и с помощта на гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ Никола Минчев бе отстранен от поста.

Доц. Наталия Киселова

Изборът на председател на парламента не трябва да бъде приравняван на вот на недоверие, защото в единия случай се гласува позитивно, другият вот е негативен, заяви по-рано пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право преди днешното гласуване на вота на недоверие към правителството.  Според нея,  колкото по-бързо бъде избран председател, толкова по-добре, за да може НС  да функционира по-стабилно.

„Съвременната демокрация е партийна демокрация, всяка партия се грижи нейните народни представители да бъдат дисциплинирани. Слави Трифонов и неговите сценаристи повече от петилетка вече говорят срещу партиите. Днес, когато те се опират на това, че се въздейства върху тяхната партия, изглежда малко странно. (…) Има случаи, в които е допустимо да се гласува според свободната воля, но когато става дума за ключови гласувания, трябва да се придържаш към отнапред заявената от партията позиция.“  В последните парламенти натежава лоялността към лидера, отбеляза Киселова.

Ако правителството бъде съхранено, предстои внасяне на предложение за замяна на подалите оставка министри и ще бъде необходима подкрепа от залата, напомни доц. Киселова.

Възможно е, ако бъде гласувано недоверие, при предлагането на второ правителство на ПП, да се търси отново подкрепата на ИТН, посочи доц. Киселова.  Тя изрази предположение, че е възможно ИТН „да развалят нещо, за да могат да предоговорят“.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.