Последни новини
Home / Законът / След вота на недоверие, парламентът отново не събра кворум за редовно заседание (обновена)

След вота на недоверие, парламентът отново не събра кворум за редовно заседание (обновена)

Defakto.bg

След като вчера опозицията – ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“  блокираха заседанието на парламента като не се регистрираха и така не се събра необходимия кворум от 121 гласа, днес ситуацията се повтори.

При първата регистрация за начало на заседанието електронната система отчете 110 депутати. Втори опит бе направен след 45 минути – 9:51 ч. в залата бяха 112 народни представители.  Изпълняващият длъжността председател Мирослав Иванов се обърна към депутатите с думите:

„Уважаеми колеги, отново не можем да съберем необходимия кворум. Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, но не и Народното събрание да продължи нормалния си ход на работа. За съжаление, днес очевидно отново няма да можем да работим. Желая ви хубав ден, колеги“.

Според „Възраждане“,  една от причините за проваления кворум е скандал, избухнал  заради предложение на Христо Иванов (ДБ) да се  свика спешно заседание  на  външната комисия за Македония,  която да вземе решение, на което да се позове премиерът в оставка Кирил Петков на срещата на европейските лидери,  съобщи БНР.   Идеята била на френския  посланик, нещо което от  „Възраждане“ в типичен стил определят като намеса във вътрешните работи. Последно заседанието на външна комосия остава за следобяд – БСП и Възраждане са категорично против френското ппедложение за вдигане на ветото.   Спорове е имало и около избора за председател на НС.

Според проектопрограмата  първа точка бе приемането на  процедурни правила за избор на нов председател на Народното събрание.  Предвидени са е обсъждане на второ четене са  промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа и в Наказателния кодекс, както и първо четене на  законопроекти за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.

Проект на решение за процедурни правила за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) също е в проекта за дневен ред, както и второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество. За петък, като първа точка е  посочено първото четене на промените  в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове и  парламентарен контрол.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.