Последни новини
Home / Законът / Йорданова, след посещение в Сливенския затвор: Много случаи на домашно насилие превръщат жертвите в престъпници

Йорданова, след посещение в Сливенския затвор: Много случаи на домашно насилие превръщат жертвите в престъпници

Defakto.bg

Случаите на домашно насилие в последно време се увеличиха значително и става все по-ясно, че много от тях водят до престъпления. Тоест, понякога превръщат жертвата в престъпник. Включително и днес чухме такива истории, което показва още веднъж колко е важно държавата да осигури по-добра защита и по-добра превенция, за да не се стига до това. След днешната среща мисля, че трябва да се помисли дали самите институции, когато установят случаи на домашно насилие, да могат да предприемат мерки. Защото сега, когато става дума за пълнолетни лица, до самата жертва на насилие трябва да инициира процеса, е те често се страхуват или биват заплашвани от партньорите си“.

Това заяви в петък  министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която посети Сливенския затвор и разговаря с жени, лишени от свобода, самоопределили се като жертви на домашно насилие. С нея в Сливен бе и началникът на кабинета и ръководител на работната група по проекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие Лилия Симеонова.

Законопроектът, изготвен в Министерството на правосъдието  е публикуван за обществено осъждане в началото на седмицата.  Надежда Йорданова е разяснила пред лишените от свобода предлаганите промени като: улеснения достъп до правосъдие, разширения кръг на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличените мерки за защита, които могат да се налагат от компетентните органи.  Проектът предвижда още създаването на Национален съвет за осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие, както и създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.
Към днешна дата в затвора в Сливен лишените от свобода са 207, а в ареста, който беше отрит преди 3 години, са настанени 25 обвиняеми и подсъдими.
Правосъдният министър разгледа днес и средно училище „Аргира Жечкова“, което преди два дни празнува своя 50-годишен юбилей. Всяка година в образователния процес в Сливен се включват десетки жени с незавършено средно образование, като през тази учебна година те са били 70. В училището, освен знания, те имат възможност да получат и професионална квалификация за шивач. Училището има филиали в затворите във Варна и Бургас, където са се обучавали над 130 лишени от свобода.
В детската ясла към затвора е настанена една майка със своето бебе и една бременна жена. Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в Отделението за бременни и майки с деца към затвора до навършване на едногодишна възраст.
Обновеното със средства от Норвежкия финансов механизъм отделение разполага с 10 легла, кът за игра, млечна кухня с възможност майките да приготвят храна, сервизно помещение за децата с баня, пералня и сушилня. От откриването на отделението за майки с деца преди 8 години, тук са отгледани 30 бебета.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.