Последни новини
Home / Законът / Парламентът „пусна“ Северна Македония към ЕС, но постави условия

Парламентът „пусна“ Северна Македония към ЕС, но постави условия

Defakto.bg

Със 170 гласа „за“ и 37 „против“ парламентът  одобри проект за решение, което може да отблокира процеса на интеграция на Северна Македония с Европейския съюз, но постави редица условия. 21 депутати се въздържаха при гласуването

За“ гласуваха 170,“против“ бяха 37, „въздържали се“ – 21. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, Демократична България и ДПС, против – „Възраждане“ и „Има такъв народ“, а БСП се въздържаха, като четирима от левицата гласуваха против. От  „ПП“ един гласува против,  и един въздържал се.

С решението депутатите потвърждават позицията, че България може да подкрепи която да е и стъпка от интеграцията на Севарна Македония – при условие на ефективно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, гарантиране на правата на българите в РСМ, наличие на европейски гаранции за изпълнение на договореностите между България и РСМ.

Депутатите задължават правителството да одобри предложения от сегашното председателство на ЕС проект за преговорна рамка със следните условия:

– прецизиране на текста на заключението на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ

– подобряваяна не предложенията с оглед на това, че нищо в преговорния процес не може да бъде тълкувано като признаване от страна на България на съществуването на македонски език

– гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий по време на целия преговорен процес.

В четвъртък най-напред парламентарна комисия по външна политика одобри проекторешението на „Демократична България за подкрепа на предложението на френското председателство,  а днес това направи и НС. Имаше още две проекторешения, внесени от ГЕРБ, ДПС , които бяха отхвърлени.

От парламентарната трибуна Тошко Йорданов изчете позиция на  Слави Трифонов във фейсбук.  „Буквално до вчера за Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ и за Христо Иванов от ДБ да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът „ГЕРБ и ДПС“ трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България. А днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати„, казва Трифонов. Според него решението показвало, че човешките права на българите в Северна Македония и противопоставянето на езика на омразата не са важни за сметка на това  обаче е важно „да сме по-тихи от водата и да не разсърдим Великите сили„.

Майната им на достойнството и националното самочувствие. Такъв е животът. В такива сложни времена живеем и явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо„, пише още Трифонов.

Междувременно външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви също във фейсбук,  че гласуването в българския парламент  блокира дългосрочно европейския процес на разширяване и ще парализира Договора за добросъседство между Република Северна Македония и България.

Решението на българския парламент бе взето без обществен анализ на френското предложение и без яснота какво съдържа то – проф. Георги Михайлов от БСП  подчерта, че парламентът прекалено бърза , а това не решава проблема между Македония и България. „Възможно ли е, когато едната страна, която иска да бъде поканена, в момента се държи по тежък, неуважителен начин към страната,  която би, евентуално, се съгласила за започнат преговорите,  която буквално рита по кокалчетата тази страна, която е нейна посестрима и исторически,  която подпали културния дом на българите в Битоля, която оскверни стотици паметници, чийто министър-председател застана вчера и каза, че това е неприемливо за Република Северна  Македония? 

Всеки трябва да гласува по съвест, но неговата съвест е записана в Конституцията. Записана е в неговата клетва, а клетвата е да работи изцяло в интересите на държавата. Затова БСП не може да подкрепи предложенията на  ДПС и ГЕРБ, те за нас са абсолютно неприемливи. Предложението на Демократична България, което е най-близко до нашите представи за решаването на проблема, въпреки всичко, не го решава„.

Кристиан Вигенин БСП, също призова въпросът да бъде обмислен и решен в спокойна обстанова, а не в последните дни на един парламент с несигурно бъдеще.

Народните представители и българският народ чуха всичко, което трябваше да се чуе по предложението. А именно, че то е най-добрата сделка, която България е успяла някога да договори в ЕС по темата и изобщо, откакто е член на ЕС, заяви Атанас Михнев от „ПП“.

Сделка,  как може да се говори за сделка, когато предците ни са проливали кръвта си за същата тази Македония“ , репликира Ангел Георгиев от Възраждане, който определи настоящия парламент в този му вид, морално, политически, идейно и управленски е фалирал. „България и Македония са едно“, многократно заявиха депутатите на Костадинов.

Христо Иванов от „Демократична България“ каза, че интересът на България е защитен, а моментът – важен, тъй като френското председателство защитава и дава гаранции за преговорите със Северна Македония.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.