Последни новини
Home / Законът / Масови демонстрации в САЩ срещу решението на Върховния съд, върнало правото за забрана на абортите

Масови демонстрации в САЩ срещу решението на Върховния съд, върнало правото за забрана на абортите

Defakto.bg
Масови протести в Съединените американски щати, след като Върховният съд отмени решение, което гарантираше на жените в цялата страна право на аборт.  Всеки щат вече сам ще решава дали да забрани абортите. Почти веднага Мисури и Тексас ги обявиха за неказонни. Американският президент Джо Байдън определи стъпката на Върховния съд като „трагична грешка“. Губернаторът на Ню Йорк заяви, че щатът е отворен за всички жени, които искат да направят аборти. Министерството на правосъдието на САЩ остро осъди решението на Върховния съд. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати ще продължат да подкрепят репродуктивните права на жените по целия свят.  След Мисури и Тексас, вероятно абортите ще бъдат забранени до дни в поне още десетина щата, които са управлявани от републиканците.
Мнозинството консервативни съдии обявиха,  че американската конституция не защитава правото на аборт на жените и вместо това оставя тези решения в ръцете на законодателите на щатско ниво. Върховните съдии отмениха решение от 1973-та, което даваше законово право на жените в Съединените щати на аборт между 24-та и 28-та седмица на бременност.

Решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда. Написаното от съдия Самюъл Алито-младши решение плътно следва черновата, която изтече в медиите и беше публикувана от „Политико“ още на 2 май. Тримата съдии либерали в съда изразиха несъгласие с решението.

След решението на Върховния съд в цялата страна протестираха както поддръжници, така и противници на абортите. Правото на аборт продължава да е темата, която разделя американското общество, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Социологически проучвания показват, че повечето американци подкрепят достъпа до аборти поне през първите месеци на бременността. Въпреки това се очаква, че половината щати ще се опитат бързо да въведат закони, по силата на които повечето аборти ще бъдат обявени за противозаконни.

Това е най-широкообхватното решение на Върховния съд, засягащо конституционните права на американците от 1954 г. насам, когато съдиите отмениха закони, позволяващи расова сегрегация. То отразява дълбоката промяна в съда и Републиканската партия.

През 1992 г., когато Върховният съд потвърди правото на аборт, петима от подкрепилите това решение съдии бяха назначени от републиканците. Президентът Доналд Тръмп назначи през своя мандат трима нови съдии, които бяха в основата на днешното В Ню Йорк се готвят за още по-активна съпротива срещу исканото драстично ограничаване на правото на аборт в САЩ.  Сравнително рядко се случва Върховният съд на САЩ да промени мнението си толкова бързо по толкова важен конституционен въпрос, са коментарите на наблюдателите.

Директор на Българския институт за правни инициативи

Биляна Гяурова – Вегертседер: В САЩ доверието във ВС през последните месеци е паднало до 25%

Върховният съд на САЩ отмени решението по делото Roe vs Wade, с което преди 50 години жените в САЩ получиха правото на аборт. У нас тази новина мина някак между другото и разбираемо, защото ние си имаме и без друго по-важни въпроси за решаване. Решението на ВС обаче, изобщо не е за подценяване, защото е следствие на задълбочаващата се тенденция да се постигат недемократични цели с демократични средства.

Америка върви по полския път, но за разлика от добре организирания социален и здравен модел в Европа, там нещата са по-различни. Нищо чудно, че повечето коментари отвъд океана по повод решението, са, че то ще хвърли страната в сериозна здравна криза. Решението повдига и въпроса за приоритетите пред американската съдебна система – невъзможността за вземане на по-сериозно решение във връзка с ограничаване придобиването и ползването на огнестрелно оръжие и лекотата, с която се отмени едно решение, което гарантираше на милиони жени лекарски и други грижи. Нищо чудно, че доверието във ВС през последните месеци е паднало до 25%. Не на последно място, решението с особена острота поставя и въпрос, който тук следя от години, а именно – попълването на системата, най-вече съдебната, но и другите с кадри, които имат преди всичко качества, а не само връзки.

През последните 2 години ВС на САЩ бе попълнен с крайно консервативни съдии, при това млади /а там няма възрастово ограничение за пенсиониране/, което наруши и без това крехкия баланс между консерватори и либерали, т.е. демократи и републиканци в най-висшия орган на амеиканската съдебна система. Накрая обаче, под сериозно съмнение се поставя въпроса за справедливостта и способността на ВС да решава обективно и безпристрастно, което всъщност са именентните характеристики на едно работещо правосъдие.(Фейсбук)

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.