Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на съдиите избира измежду 15 кандидати шестима членове на ВСС (допълнена)

Общото събрание на съдиите избира измежду 15 кандидати шестима членове на ВСС (допълнена)

Defakto.bg
Кандидатите за членове на ВСС бяха изслушани миналата събота
Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет в събота избира измежду 15 кандидати  шестима нови членови на ВСС.   Председателят на Избирателната комисия Мина Топузова – съдия във Върховен касационен съд, обяви началото на изборния ден за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя пожела успех на кандидатите, честен, прозрачен и законосъобразен избор.

Конкуренти за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите са 15 – Антоанета Аргирова – съдия в Административен съд София – град, Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд; Васил Петков – председател на Окръжен съд – Ямбол; Владимир Вълков – съдия в Софийски градски съд; Даниела Александрова – заместник-председател на Софийски районен съд; Дора Михайлова – заместник-председател на Софийски окръжен съд; Иван Калибацев – председател на Районен съд – Пловдив; Йордан Дамаскинов – съдия в Окръжен съд – Русе, Красимир Лесенски – съдия в Районен съд – Пазарджик, Любомир Нинов – съдия в Районен съд – Варна, Мария Терзийска – заместник-председател на Окръжен съд – Варна, Миглена Тянкова – председател на Окръжен съд – Хасково, Младен Димитров – председател на Районен съд – Велико Търново, Татяна Жилова – съдия в Административен съд София – град, Явор Колев – председател на Административен съд – Пловдив.

Днешният избор се провежда след изслушане на всички кандидати миналата събота. С право на глас са 2 197 съдии, като 1916 от тях са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет.  Желаещите да упражнят вота си чрез хартиена бюлетина, ще могат да гласуват във фоайето на Съдебната палата в столицата.

Изборът ще се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от съдии – 1099. (чл. 29д, ал. 1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата). За избрани ще се смятат кандидатите, получили повече от половината от действителните гласове. Ако това не се случи, се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

Изборният ден започна в  8.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч., освен ако в този час пред избирателната секция за гласуване с хартиени бюлетин има негласували съдии, които желаят да упражнят своя вот. В такъв случай председателят на избирателната секция установява техния брой и самоличност и те ще бъдат допуснати до гласуване.

След произнасяне на Избирателната комисия за резултатите от избора, ако има шест кандидати, избрани за членове на ВСС, Общото събрание на съдиите се закрива.

Към 12:00 ч. общата избирателна активност на съдиите е 37,55 %, като до този момент участие са взели   825,  от тях 743 са гласували чрез информационната система за електронен избор.   С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 82 съдии и избирателната активност е 29,18 %.

С хартиени бюлетини гласуваха председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и кандидатите за членове на ВСС Антоанета Аргирова – съдия в Административен съд – София-град, Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд, Даниела Александрова – заместник-председател на Софийски районен съд, Дора Михайлова – заместник-председател на Софийски окръжен съд, Любомир Нинов – съдия в Районен съд – Варна, и Мария Терзийска – заместник-председател на Окръжен съд – Варна.

Към 15:00 ч. общата избирателна активност е 53,85 %, като са гласували общо 1183-ма съдии. Чрез информационната система за електронен избор през интернет са подали своя вот 56,35 %, или 1069 съдии. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са гласували 114 съдии, т. е. избирателната активност е 38 %.

След 12 ч своя вот дадоха кандидатите за членове на ВСС Младен Димитров – административен ръководител на Районен съд – Велико Търново и Татяна Жилова – съдия в Административен съд – София-град.

Вотът се наблюдава от регистрираните от Съдийската колегия наблюдатели – представители на Българския институт за правни инициативи: Биляна Гяурова – Вегертседер, Теодор Славев, Мария Маринова, Цветомир Тодоров, Исидора Димова и Петя Петрова

Информационната система за електронен избор на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите гарантира тайната на гласуването и свободното волеизявление, като достъпът до нея е ограничен за мрежи, извън територията на България, съобщава ВСС.

ВСС обаче отказа  да съгласува с Министерството на електронното управление електронната система за избор на нови членове на кадровия орган, съобщи БНР.  По този повод ресорният министър Божидар Божанов в свой пост във фейсбук определи решението на съвета като „безотговорно“.

За съжаление това поставя под въпрос самия избор. Притесненията ми, поради които поисках това съгласуване, са свързани с технически детайли, в които няма да навлизам сега, но включват достъпа до базата данни, интегритета на данните в базата данни и възможността за гласуване от името на друг магистрат, заради еднофакторната автентикация, заложена в наредбата на Висшия съдебен съвет„, посочи  Божанов. Допълни:  „Автономията на съдебната власт е абсолютна и това е залегнало във вътрешните правила на Министерството на електронното управление за съгласуването – че ние съгласуваме с препоръки, а не контролираме системите на съдебната власт. Но с нежеланието си да изпълни изискването на закона този Висш съдебен съвет за пореден път подчерта сериозните проблеми в управлението на съдебната система“, каза още министърът.

В понеделник министърът изпрати писмо до ВСС, в което поиска съгласуване на системата, по която днес  ще се изберат новите членове на съвета от магистратската квота.  Пленумът на ВСС свали предложението от дневния си ред.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.