Последни новини
Home / Законът / С близо 70% избирателна активност приключи гласуването за членове на ВСС от квотата на съдиите

С близо 70% избирателна активност приключи гласуването за членове на ВСС от квотата на съдиите

Defakto.bg
15-те кандидати за новия ВСС, представиха възгледи, проблеми, решеиня на професията, миналата събота

Почти 70 процента от съдиите в България гласуваха на изборите за членове на Висшия съдебен съвет. Точно в 18:00 часа председателят на Избирателната комисия,  Мина Топузова,  съдия във Върховен касационен съд, обяви края на изборния ден на Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС.

В присъствието на кандидатите  Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд; Дора Михайлова – заместник-председател на Софийски окръжен съд; Красимир Лесенски – съдия в Районен съд – Пазарджик, и представители на медиите, членовете на избирателна секция № 1 започна преброяването на хартиените бюлетини.

Преброяването на хартиените бюлетини

Преброяването, по искане на петима от кандидатите за членове на ВСС, е визуализирано и  може да бъде наблюдва на сайта на  ВСС.

Председателят на избирателната комисия   ще сумира общия резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиени бюлетини.

За избрани ще се считат кандидатите, които са получили повече от половината от действителните гласове.  В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас. По данни от електронното гласуване, 68.5 на сто от съдиите са подали гласа си дистанционно. Посредством информационната системата за електронно гласуване през интернет своя вот са упражнили 1296 съдии от 1892 заявили желание за дистанционно гласуване.

С хартиени бюлетини са гласували 146 съдии, като избирателната активност е 47, 87 на сто. С писмо от вчера петима от кандидатите са поискали от избирателната комисия да наблюдават броенето им.

Общо 15 са магистратите, които се състезават за шестте места за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите. Право на участие в избора имат 2 197 съдии, от които 1916 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет.

Избирателната комисия ще се произнесе с решение за резултатите от избора по-късно.

About De Fakto

Проверете също

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Градска прокуратурата предлага на Гешев да иска имунитета на още един депутат от ГЕРБ – СДС

Софийска градска прокуратура (СГП) предлага на главния прокурор Иван Гешев да внесе искане за привличане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.