Последни новини
Home / Законът / Депутатка от „Продължаваме промяната“ се споразумя за 3-месечна условна присъда с три години изпитателен срок

Депутатка от „Продължаваме промяната“ се споразумя за 3-месечна условна присъда с три години изпитателен срок

Defakto.bg
Рена Стефанова

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Рена Стефанова получи тримесечна условна присъда за това, че миналия декември при пътно-транспортно произшествие е нанесла средна телесна повреда на пешеходка, съобщиха от държавното обвинение.

Присъдата е  наложена след споразумение на прокуратурата и защитата, което е одобрено от  съда, като тримесечното условно наказание е отложено с тригодишен изпитателен срок.

Стефанова Стефанова е лишена от право да управлява моторно превозно средство за 3 месеца.

Тъй като престъплението, за което Рена Стефанова се е признала за виновна, не е умишлено, а наказанието ѝ не е ефективно, присъдата не води до предсрочно прекратяване на депутатските ѝ правомощия.

Съобщението на  СГП:
Р. С. се призна за виновна в това, че на 13.12.2021 г., в гр. София, при управление на лек автомобил по ул. „Одрин“ на кръстовището с бул. „Тодор Александров“, при извършване на маневра ляв завой нарушила правилата за движение по пътищата, както следва чл. 116 от ЗДвП „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците…. и към престарелите хора“ и чл. 119, ал. 4 от ЗДвП: „Водачите на завиващите нерелсови пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците“, като не била достатъчно внимателна и предпазлива и не пропуснала пресичащата от ляво на дясно спрямо посоката й на движение по прилежащата пешеходна пътека (сигнализирана с пътна маркировка М8.2 от ЗДвП) пешеходка Д. Д., като реализирала пътно-транспортно произшествие с нея и по непредпазливост ѝ причинила средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на 12-ти гръден прешлен, довело до трайно затруднение на движението на снагата за срок по-дълъг от 30 дни, като деянието е извършено на пешеходна пътека – престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. последно, б. „а ”, пр. 2 вр. ал. 1, б. „б”, пр. 2 вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

            Обвинението спрямо Р. С. е повдигнато след като от страна на главния прокурор бе отправено искане до 47-то Народно събрание , а народният представител сам даде съгласието си за продължаване на наказателното производство спрямо него.

Пред съда обвиняемата заяви, че се признава за виновна в извършване на престъплението.

С определение от 22.06.2022 г. Софийски градски съд (СГС) одобри споразумение между Софийска градска прокуратура и защитата на обвиняемата Р. С.

           Съдът счете, че определеното на обвиняемата наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от 3 години и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 месецае съответно на обществената опасност на деянието и дееца и е в съответствие със закона и морала.   

Определението на съда е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.