Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков пита министър Йорданова кога ще бъде създаден Съвет за криминологични изследвания към МП

Крум Зарков пита министър Йорданова кога ще бъде създаден Съвет за криминологични изследвания към МП

Defakto.bg

 

Крум Зарков

„Преосмислянето на наказателната политика ще се случи трудно без достатъчно по обем и обективни криминологични данни. Преосмислянето на наказателната политика на държавата бе посочено като един от приоритетите в област „правосъдие“ в коалиционното споразумение. Каквато и да е промяната в тази политика обаче, би било трудно тя да се случи без достатъчно по обем и обективни криминологичти данни за състоянието на престъпността“.  Това казва депутатът от БСП Крум Зарков в парламентално питане до министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Социалистът напомня, че  като конкретна мярка за ефективна съдебна система и справедливо правосъдие, в коалиционното споразумение  е предвидено създаването на Съвет за криминологични изследвания към Министерството на правосъдието.

Подобни предложения за възстановяване дейността на Съвета, който действа в различни периоди между 1968 и 2015 г. периодично правят и представители на академичната общност – пеналисти и криминолози“, казва още Зарков.

По думите му е необходимо да се има  предвид и че анализът и структурата на престъпността и провеждането на периодични криминологични изследвания са предвидени като част от организационните действия в подкрепа на наказателната политика, споменати изрично в одобрената през май 2020 г. от Министерси съвет последна Концепция за наказателна политика 2020-2025 г.

Какви действия са предприети от ръководеното от Вас министерство за създаване на този Съвет към Министерството на правосъдието“, обръща се Зарков към министър Надежда Йорданова. Очакваме отговора в петък.

*Въпросът е достъпен на страницата на Народното събрание: https://parliament.bg/pub/PK/50324547-254-06-1831.pdf

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.