Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Киров: Момчетата от „ПП“ не са дорасли за голямата политика, упорито не зачитат Конституцията

Проф. Пламен Киров: Момчетата от „ПП“ не са дорасли за голямата политика, упорито не зачитат Конституцията

Defakto.bg
Проф. д-р Пламен Киров

Момчетата от „Продължаваме промяната“ не са дорасли за голямата политика. Те демонстрират манталитет от детската градина. Те упорито неглижират Конституцията. Това заявява  пред  БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, шеф на катедра „Конституционноправни науки“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия по повод неявяването на ПП на консултациите при президента.

Момчетата от „Продължаваме промяната“ отново са се объркали. Не те диктуват процеса на консултациите и скоростта, с която той се движи. Това е в ръцете на президента. Ако смятат, че от тях зависи, кога ще отидат на консултации при държавния глава, могат да бъдат много неприятно изненадани“, заявява проф. Киров.

Той посочва, че Радев ще направи консултациите с останалите политически партии, които се явят и след това ще покани лице от ПП, за да връчи мандат.

Президентът може да вземе решение и да връчи мандата на лице посочено от ПП. Това е първият проучвателен мандат. Ако те не отидат, той заявява, че никой не иска да вземе този мандат, смята го за неуспешен и преминава към втората по численост парламентарна група“, казва конституционалистът и добавя,  че „никой няма да върви по гайдата на ПП“.

Ако мислят така пренебрежително да се отнасят към държавния глава и процедурата по член 99 от Конституцията, нищо хубаво няма да стане. Няма да извлекат политически дивиденти. Манталитетът на ПП е от детската градина, те не са дорасли. Стигнали са до трета група в детската градина“, подчертава проф. Киров.

Той остро разкритикува и начина, по който правителството на Кирил Петков подаде своята оставка, след като в сряда му бе гласуван вот на недоверие.

Те се забавиха и с подаването на оставката. Тя трябваше да бъде подадена буквално на следващия ден след гласувания вот на недоверие. На всичкото отгоре пренебрежително я изпратиха в Народното събрание по куриер. Може би трябваше да я изпратят по Еконт“, казва проф. Киров.

Действията на ПП са нелегитимни от гледна точка на процедурата, която е закрепена в Конституцията. Те упорито неглижират и не искат да се съобразяват с Конституцията. За тях Основният закон не означава нищо“, подчертава  проф. Киров.

Киров  не изключва с тези си действия ПП да доведат до това предсрочните парламентарни избори да се проведат в средата на август.

Нека много добре си направят сметката. Ако се окаже, че консултациите не се разтеглят във времето, не се стигне до втората половина на юли с цялата тази процедура с трите опита, тогава ще се окаже, че изборите могат да бъдат в средата или края на август. Ако искат това да стане, нека действат по същия начин“, предупреждава  конституционалистът.

Той отбелязва, че ако ПП се бяха явили на консултациите, можеше да се постигне диалог между институциите, който е много полезен и за приемането на бюджета.

Между институциите трябва да се води диалог и да се надскочи манталитетът на детската градина“, категоричен е  професорът.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Един коментар

  1. обретенов

    Точно в този случай не сте прав уважаеми професор Киров. Ситуацията налагаш президентът да прояви необходимата толерантност, при положение, че причината, поради която ПП и БСП не са се явили на срещата е сериозна и те са помолили за друга дата. Нищо не налагаше това избързване и такива казармени похвати не са в духа на значението на консултациите по смисъла на Конституцията. На практика, консултациите се провалиха – целеният резултат не е постигнат. Имам възражения и срещу начина, по който се проведоха „ консултациите” с останалите политически сили. Поставям ги в кавички, защото те се сведоха предимно в едностранни декларации и обяснения на президента, предназначени за телевизионната публика. А как ще обясните изявлението на президента, че ИТН са имали последователна и национално отговорна позиция по ветото за РСМ, при положение, че парламентът с квалифицирано мнозинство прие решение, против което партията на Слави гласува отрицателно, подкрепена от „ Възраждане”? Това не е ли бойкот на волята изразена от най – висшия орган на държавната власт? Изобщо, ако говорим за нарушаване на конституцията, тези „момчета” / както се изразяваш / от ПП са действително новаци. Истинският – и то много сериозен – нарушител на Конституцията от доста време е президентът Налице е процес на установяване през задните врата на „ президентска република”. Президентът има множество прояви на намеса и на упражняване на прерогативи на правителството в областта на вътрешната и външна политика, които, според Конституцията, са от компетентност на правителството. Този въпрос заслужава специално внимание и тъй като Вие сте автор на монографията „ Президентът в българския конституционен модел” първи трябва да забележите този подмолен процес на подмяна на парламентарната република с президентска. Въпросът изисква специално внимание и той ще става все по –актуален. Прекратяването на консултациите преди да бъдат проведени с всички политически сили е най –дребния случай на нарушаване на Конституцията от страна на президента. Истинският проблем вече е Президентът, с провежданата от нега паралелна от тази на визираните в Конституцията органи на власт политика.
    Коментарът ми е по повод публикациятанапроф. Киров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.