Последни новини
Home / Законът / Антикорупционната комисия предаде бивш кмет на НАП за принудително събиране на 98 000 лв.

Антикорупционната комисия предаде бивш кмет на НАП за принудително събиране на 98 000 лв.

Defakto.bg

Антикорупционната комисия предаде на НАП бившия кмет на Благоевград за образуване на производство по принудително събиране на сумата от близо 98 000 лева по нейно решение за установяване на конфликт на интереси.

Решението за установяване на конфликт на интереси на КПКОНПИ е потвърдено изцяло по съдебен ред.

На 14 март 2022 г. с Решение на Върховния административен съд е оставено в сила решението на Административен съд – Благоевград за установяване конфликт на интереси на Атанас Камбитов.

Производството пред КПКОНПИ срещу него е започнало по сигнал от орган на съдебната власт за това, че два имота – частна общинска собственост, са продадени на дружество „Старт 2015“ ЕООД с управител и едноличен собственик на капитала счетоводителката на Камбитов с инициали Р.Ш.

В периода 25 септември – 3 октомври 2017 г., за 10 дни, като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той е провел извънредно Общо събрание на “Старт 2015” ЕООД и е разпределил дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв. от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 – 2016 г. Сумата му е изплатена от Р.Ш., в качеството ѝ на счетоводител на дружеството, по банков път. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на дивидента, Камбитов продава дяловете си.

На 17.09.2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на “Старт 2015” ЕООД, като новият е “Старт Груп 2020” ООД със съдружници Атанас Камбитов и дъщеря му. По този начин двата закупени през 2016 и 2017 г. имоти частна общинска собственост, преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Като кмет той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице.

Върховните магистрати са приели, че решението на КПКОНПИ е в съответствие с материалния закон и са го оставили в сила, като са отхвърлени жалбите, подадени от Камбитов.

С друго свое решение Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество е установила конфликт на интереси на бившия заместник-кмет на Стражица Георги Бянов. Той е глобен с 5000 лева за това, че в качеството си на кмет, е подписал две платежни нареждания в полза на съпругата си. Решението по отношение на Бянов не е влязло в сила, уточняват от Комисията.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.