Последни новини
Home / Гостува ни / Без прецедент: България гони 70 руски дипломати. Реакции: действията на премиера граничат с лудост (допълнена)

Без прецедент: България гони 70 руски дипломати. Реакции: действията на премиера граничат с лудост (допълнена)

Defakto.bg

България отзовава 70 руски дипломати. Новината беше оповестена от премиера в оставка Кирил Петков, който уточни, че това е станало благодарение на службите, съобщи БНР. „Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл„, заяви Петков, който дойде в парламента за разговори с парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

Петков поздрави службите за добрата работа за установяването на дейността на тези дипломати:

Които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани в голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата Родина„.

Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние ясно ще противодействаме„, каза още той.  Петков отказа да даде повече информация около дейността на руските дипломати, но уточни, че това са единствено служители на посолството и не са работили в други институции.

Голяма част от тези хора са работели директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била под прикритие. В неделя очакваме един пълен самолет със 70 места да замине обратно за Москва„, добавя премиерът в оставка: „Също искам да кажа, че това не е по никакъв начин агресия към руския народ, нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия и в неделя очакваме един така пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва„.

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова е била извикана днес в Министерството на външните работи, потвърдиха от ведомството.

„Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители“, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

„Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани“, отбелязват от външното ни министерство.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург“, добавят още от МВнР.

Подобен ход е безпрецедентен за отношенията между страните ни в последните десетилетия. Практиката в такива случаи е да се действа реципрочно.  През 2020 и 2021 г. също сме обявявали руски дипломати за нежелани, но само по двама.

Пропомняме, че през март България обяви други 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Преди два месеца по време на посещението си в Украйна Петков заяви, че обмисля значително съкращаване на руските дипломати, които посочи като 114 на брой. „Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия. Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят тук“, припомни в. Сега.

„Става вече забавно използването на т.нар „Кремълски сценарии. Политическото безсилие и безпътица най-лесно се обясняват с конспиративни теории“, каза в предаването „Въпросите“ по TV1 бившият служебен премиер, бивш министър на отбраната и лидер на партията „Български възход“ Стефан Янев. Така той отговори на въпрос, как гледа на твърденията, че Москва има намеса в дестабилизацията на страната, която би дошла с падането на правителството и предсрочните парламентарни избори.  Изказването му дойде в момента, в който Кирил Петков обяви, че България гони 70 руски дипломати.

Още първи реакции

Действията на премиера са  грубо погазване на Конституцията, той занули Корнелия Нинова 

Проф. Пламен Киров

Едноличното решение на министър-председателя в оставка Кирил Петков да изгони от България 70 руски дипломати е грубо нарушение на Конституцията.  За това действие на Петков няма решение на Министерския съвет, няма решение и на Коалиционния съвет .

Премиерът трябва да бъде поставен под запрещение. Спешно трябва да бъде задържан!

Това казва пред Епицентър. бг проф. Пламен Киров.

Той  обръща специално внимание на факта, че решението е взето в отсъствие на външния министър Теодора Генчовска, която в момента е с президента в Мадрид на срещата на НАТО. За решението не е била уведомена и вицепремиерът Корнелия Нинова.

Някакъв зам.-външен министър е връчил нота на посланик Митрофанова. Къде са данните от службите, въз основа на които премиерът твърди, че е взел това скандално решение„, пита бившият конституционен съдия.

Действията на премиера са  грубо погазване на Конституцията, за което ще се носи персонална отговорност, категоричен е проф. Киров, който настоява главният прокурор Иван Гешев да влезе в своите правомощия.

Според проф. Киров вицепремиерът Корнения Нинова трябва веднага фактически, а не само словесно да се разграничи от действията на Кирил Петков, които вече граничат с лудост. Лидерът на БСП няма как да се изправи пред партията си, ако продължи да подкрепя Петков след днешното му решение. Тя просто е изиграна от премиера. Кирил Петков  занули Нинова, категорично! Нейният единствен ход в момента е да му удари два шамара пред камерите, казва  конституционалисът и  подчертава, че в последните 30 години никога България не е била изправена пред таква крещящо нарушение на конституционните норми.

Крум Зарков

По повод безпрецедентното, светкавично и масово гонене на руски дипломати от България в съзнанието ми изплуваха думите на Жозеф Фуше, шеф на Наполеоновата полиция към императора: “Това е повече от престъпление, сир, това е грешка!”.

Същевременно се запитах – как точно БСП участва във властта, ако решения от такъв характер се вземат без нея? Тъжно е, срамно е и е жалко, ако участието на социалистическата партия в управлението се изчерпва с назначения в държавните предприятия, коментира в социалните мрежи Крум Зарков от левицата.

 

Румен Петков

Този жалък човечец стъпи с калните си обувки във властта, без да си дава сметка нито какво е това, нито се интересува от интересите на България. Но днес надмина и себе си, като обяви, че ще изгони 70 руски дипломати. Интересно е служебното правителство да установи кои са взели решението за гонене на тези дипломати и какво е основанието за твърдението, че те са нарушавали Виенската конвенция. Защото ако основанието е, че са работили за чужди интереси, първият, който трябва да бъде изгонен, е Кирил Петков.“

Това заяви  лидерът на АБВ Румен Петков в съобщение, разпространено до медиите, след като премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че страната ни гони 70 руски дипломати.

Георги Кадиев

Георги Кадиев (Фейсбук):  Русия има 32 дипломати в София и още 8 в консулствата в Русе и Варна. Кирил Петков обаче гони 70 души, т.е. и чистачките и шофьорите. С аргумента „реципрочност на броя дипломати“, все едно американските и британските в София са равни на броя наши там.

Резултатът?
Непоправима конфронтация с Русия, удар в гърба за БСП и гласове за Възраждане.
Да му плащаха, нямаше да го измисли.
Може да бъде изображение с един или повече хора и текст, който гласи 'република българия министър на външните работи 01-00-194 26 чрез г-Η минчев председателна народното до ивайло мирчев народен представител на дипломатите българня oTHOCHo: руската федерация. отношенията между република уважаеми господин мирчев, във връзка поставения въпрос към хинистъра външните работи oTHOCHo брой дипломатите отношенията между република българия руската федерация, предоставям следната информация: ни посолството човека; броят на руските дипломати, 32 човека. 1. броят българските дипломати, акредитирани към посолството руската федерация акредитирани броят българските дипломати акредитирани към генералното ни консулстно rp. санкт петербург консулството екатеринбург човека; броят руските дипломати, акредитирани към генералните консулства човека. гр. русе варна жендов Cobun 9483101 траница sae.nfa.be'
Георги Кадиев публикува факсимиле от отговор на Външно министерство за броя на дипломатите между Русия и България

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.