Последни новини
Home / Законът / Върховният административен съд отмени наредбата за работното време и почивките на полицаите

Върховният административен съд отмени наредбата за работното време и почивките на полицаите

Defakto.bg

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени наредбата за работното време и почивките на служителите на МВР, тъй като нормативният акт не съдържа задължителните преди приемането му мотиви и това противоречи на разпоредбите на Закона за нормативните актове, съобщиха от съда.

Наредба № 8121з-1353 от 15 декември 2020 г. за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките за държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи е  издадена от министъра на вътрешните работи и е в сила от 1 януари 2021 г.

Върховните съдии  приемат, че на основание чл. 28, ал. 2 от ЗНА мотивите, съответно доклада към проекта на нормативния акт, които се внасят за обсъждане и приемане от компетентния орган, трябва да съдържат следните данни:

1. причините, които налагат приемането; 2. целите, които се поставят; 3. финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба; 4. очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива; 5. анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

В случая е установено, че докладът не е мотивиран по критериите на чл. 28, ал. 2, т. 1 – 5 от ЗНА. Не са посочени данните за финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, както и очакваните резултати от прилагането, включително финансовите. Не е направен анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Мотивите за изработването на нормативния акт осигуряват реализиране на предоставената от закона възможност на заинтересованите лица за изразяване на мнения и становища и те задължително следва да бъдат налице при обсъждането им и при запознаването на заинтересованите страни с проекта.

Върховните съдии от петчленния състав не споделят извода на първоинстанционния съд, че мотивировка относно финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, каквото е изискването на чл. 28, ал, 2, т. 3 от ЗНА, може да бъде изведена от мотивите на друг нормативен акт, а именно измененията на чл. 187 и сл. от ЗМВР, обнародвани в ДВ, бр. 85 от 2020 г. С измененията се въвежда отпадането на ненормирания работен ден, регламентира се полагането на извънреден труд и неговото заплащане, отпада компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни.

Административно дело 1108 от 2022 г. беше образувано пред ВАС по жалба на физическо лице и на Синдикална федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.