Последни новини
Home / Законът / В Брюксел шефове на спецправосъдието взеха участие в конференция за дигитализация на правосъдието

В Брюксел шефове на спецправосъдието взеха участие в конференция за дигитализация на правосъдието

Defakto.bg

Ръководителят на СП участва в конференция на тема “Цифрова трансформация в правосъдието – европейски решения в

утрешния ден” 

 Административният ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова, председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова, заместник-председателят на Специализирания наказателен съд Пенка Велинова, заместник-административният ръководител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев, председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов и председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков участваха в конференция на тема “Цифрова трансформация в правосъдието – европейски решения в утрешния ден”. Онлайн във форума участие взеха и   вицепрезидентът на Илияна Йотова и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндърс.

Конференцията се проведе на 28 юни 2022 г., в Брюксел и бе организирана от Европейския парламент във връзка с обсъждания между държавите-членки на Европейския съюз Регламент за цифровизация на трансграничното сътрудничество в ЕС.

В хода на дискусиите участниците поставиха акцент върху решенията на ЕС за по-активна дигитализация и по-ефективно сътрудничество между европейските държави посредством модерните технологии за обмен на данни, лесна координация и бърз достъп до информация между магистратите.

Подчертано бе, че усилията на европейските институции са насочени към постепенното създаване на условия, благоприятстващи сближаването на отделните наказателно-правни системи, както и немислимото в миналото усъвършенстване и ускоряване на международно-правното сътрудничество. Изтъкната бе нуждата от въвеждане на реално съществуващи, лесно достъпни, практически работещи и сигурни инструменти за осъществяване на трансгранично  сътрудничество в реално време. Като добър пример в това отношение бе посочена електронната система на

Европейската прокуратура за обмен  на данни между компетентите органи на национално ниво.

Участниците във форума се обединиха около извода, че „дигиталната трансформация на правосъдието е средството, посредством което ще преодолеем границите, които ни разделят, и правосъдието ще стане по-бързо и по-евтино за всички европейски граждани. Чрез дигитализацията достъпът до правосъдие ще се подобри, обменът на информация по трансгранични разследвания в дигитална среда ще доведе до ускоряване на наказателното производство и на събирането на доказателства“.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.