Последни новини
Home / Законът / Президентът отряза „ПП“ и БСП от политически консултации по „техния“ график, „цикълът приключи“, каза той

Президентът отряза „ПП“ и БСП от политически консултации по „техния“ график, „цикълът приключи“, каза той

Defakto.bg

След отказа на „Продължаваме промяната“ и БСП  да се явяват в понеделник на политическите консултации по съставяне на ново правителство в президентството, нови  специални  срещи  няма да бъдат насрочвани.

Това стана ясно от друмите на Румен Радев след разговора му  във вторник с  представителите на ПГ на „Възраждане“. Пред журналисти, президентът обяви, че   „цикълът от консултации приключи“.

„Предстои връчване на мандат на първата политическа сила„, каза Радев.  Мандатът ще бъде връчен на „Продължаваме промяната“.

От парламентарната група на „ПП“  в понеделник не се явиха заради заседание на бюдежтната комисия и други партийни въпроси, като  обясниха, че ще търсят възможности за насрочване на консултации при президента, след като приключи посещението на държавния глава в Мадрид. Радев заминава на срещата на върха на НАТО утре. Форумът ще продължи до 30 юни.

Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци, казаха и депутатите от БСП.

До този момент политически консултации президентът проведе с ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН, ДБ и Възраждане.

Отазът на „ПП“ и БСП да се явят на една конституционна процедура по предварително уговорен  и оповестен график от президенството,  е безпрецедентен и то в условията на сложна обстановка, в която към множеството кризи е добавена и политическата, коментират политическите наблюдатели.

Срок за провеждане на политическите  консултации за съставяне на правителство няма след гласуван вот на недоверие.  Но в  такива случаи се  задейства правилото за незабавно действие, както бе направено с насрочването на срещи с политическите сили в 47-ото Народно събрание,   напомнят конституционалистите.

Най-важната криза, на която се дължи и политическата криза, е кризата на доверие. Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите за връчване на мандат за съставяне на ново правителство с представителите на партия „Възраждане“. Доверието и решаването на проблемите може да стане от тези политически сили, които носят доверието на гражданите и е много важно управлението на една съвременна европейска държава да може да се базира както на нови идеи, но и на политически опит. Изисква също така всяка политическа сила да може да отстоява своите виждания за България, но и да има необходимата коалиционна култура и да прави компромиси, добави  Радев.

Добре е да се знае истината, но държа също така всеки участник в Консултативния съвет за национална сигурност да може да изкаже свободно своето мнение“, отговори президентът на призива на Тошко Йорданов от ИТН  да разсекрети стенограмата от последния Консултативен съвет за национална сигурност, посветен на европейската перспектива на Република Северна Македония.

Темата за съдебната реформа изпадна от фокуса на кабинета, а тя е една от причините за срива на доверието, каза Радев пред представителите на  „Демократична България“.

Президентът припомни, че при връчването на мандата за съставяне на сегашното правителство на първата политическа сила – „Продължаваме промяната“, той е предупредил, че „ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система в първите сто дни, статуквото ще потърси реванш“. По думите му закриването на специализираните съдилищата е само първата крачка от дългия и изключително важен път за реформиране на съдебната система.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.