Последни новини
Home / Законът / Съдът издирва Йоан Матев, подсъдим за умишлено убийство в Борисовата градина и адвокатите му

Съдът издирва Йоан Матев, подсъдим за умишлено убийство в Борисовата градина и адвокатите му

Defakto.bg

Софийският апелативен съд отложи за 14 юли 2022 г. делото срещу Йоан Матев, подсъдим за умишленото убийство на 15-годишния Георги Игнатов на 02.06.2015 г. в парк „Борисова градина“ в столицата.

Причина за отлагането стана неявяването на подсъдимия, който многократно е търсен на постоянния си адрес, но не е открит. Не се явиха и адвокатите му – един от тях е в отпуск, вторият не е открит на адрес, като в същото време има данни, че пълномощията й са оттеглени, третият защитник е майката на подсъдимия, която също не е била открита на адреса си в София, съобщиха от съда.

Съдът разпореди двама от адвокатите, без този, който е в отпуск, както и подсъдимия, да бъдат търсени за призоваване от ОЗ „Охрана“ за следващата дата на съдебното заседание по делото, като междувременно се изискат всички справки за движението на Йоан Матев, предвид факта, че в момента той е с наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Матев беше оправдан на първа инстанция в Софийкия градски съд през март 2021 г. Тогава 5-членният съдебният състав реши с два на три гласа, че подсъдимият е невинен за жестокото убийство в Борисовата градина през 2015 г.  Според целия съдебен състав безспорно е доказано по делото, че подсъдимият е лицето, което е заснето на камерите и е присъствало на местопрестъплението, а после се е оттеглило от него. Според мнозинството обаче няма преки и косвени доказателства, че именно Матев е държал ножа на убийството и е нанесъл смъртоносната рана на Георги Игнатов.

След оправдателната присъда първоинстанционният съд измени мярката за неотклонение на Матев от домашен арест в най-леката „подписка“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.