Последни новини
Home / Законът / Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

Defakto.bg
Бойко Атанасов

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко Атанасов срещу решението от 11.06.2022 г. на Избирателната комисия за избор на член на ВСС от квотата на следователите. Делото е образувано по разпореждане на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) по описа на ВКС и  ще бъде разгледано от смесен петчленен състав от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС.

Производството е инициирано по жалба на следователя  Бойко Атанасов  от „Следствен отдел“ на Софийската градска прокуратура и кандидат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на следователите. Тя е  срещу решението от 11.06.2022 г. на Избирателната комисия за избор на член на ВСС. 

В жалбата си следователят твърди, че  изборът за членове на ВСС е нищожен, тъй като в закона липсва нормативна  база за  електронно дистанционно гласуване.   С правилата си пленумът на ВСС е допуснал  това гласуване през интернет, което законово не съществува.  Така отсъстват и гаранции за честността на избора, а провеждането му без законови норми го прави незаконен, твърди Атанасов.

Обжалвал съм горното решение  поради това,  че същото е незаконосъобразно и  нищожно , базиращо се на нищожни подзаконови правила  на ВСС за провеждане на избори  на членове на ВСС от съдиите , прокурорите и следователите за  електронно дистанционно гласуване  по интернет.  Приетите правила от ВСС и взетите решения от общото събрание на следователите     според които  е допуснато упражняването правото на глас чрез електронно дистанционно гласуване е в противоречие с Закона за съдебната власт„, се казва в жалбата.

Следователят цитира чл. 29б от ЗСВ, в който се казва:

  (1) Пленумът на Висшия съдебен съвет по предложение на съответните колегии и след обсъждане с органите на съдебната власт приема правила за произвеждането на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, които се публикуват на интернет страницата на Висшия съдебен съвет и се прилагат за всички избори.

(2) Пленумът на Висшия съдебен съвет утвърждава образец на изборните протоколи и техническия образец на бюлетините не по-късно от тридесет дни преди изборния ден.

(3) Бюлетините са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването.

 „Пленумът на ВСС е приел незаконосъобразни правила за провеждане на избори  за членове на висшия съдебен съвет от съдиите , прокурорите и следователите  и на практика си е присвоил функции на народното събрание  и е  приел подзаконов нормативен акт, с който на практика е  приел нов закон за съдебната власт,   изменил   е съдържанието на императивни норми, без да има това правомощие и е нанесъл вреда на  конституционно установения ред„, пише в жалбата на Бойко Атанасов.

На 11 юни следователите избраха пъpвият  члeн нa дeвeтия BCC – cлeдoвaтeлят Πeтĸo Πeтĸoв  oт ĸвoтaтa нa пpoĸypopитe.   Toй пoлyчи 265  глaca oт oбщo глacyвaлитe 347 cлeдoвaтeли.  Зa ĸaндидaтитe Бoйĸo Aтaнacoв  глacyвaха 24 дyши, a зa Haтaлия  Bacилeвa – 54.

Oбщият бpoй нa следователи, глacyвaлитe eлeĸтpoннo бe 319,  а  пoдaдeнитe xapтиeни бюлeтини –  28.

Чрез системата за електронно разпределение на делата за членове на смесения петчленен състав за разглеждане на дело № 18/2022 г. са определени съдиите Маргарита Соколова (ВКС) – председател и докладчик, Светлана Калинова (ВКС), Блага Иванова (ВКС), Добринка Андреева (ВАС) и Любомира Мотова (ВАС).

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 14.07.2022 г. от 9.30 ч. в зала № 16 (етаж 3) на Съдебната палата.

Преди избора на шестима нови съдии от общото събрание, приключил на 25 юни т.г.,  ВСС oтĸaзa  дa cъглacyвa c Mиниcтepcтвoтo нa eлeĸтpoннoтo yпpaвлeниe eлeĸтpoннaтa cиcтeмa зa провеждане на избopа. Πo тoзи пoвoд pecopният миниcтъp Бoжидap Бoжaнoв в cвoй пocт във фeйcбyĸ oпpeдeли peшeниeтo нa cъвeтa ĸaтo „бeзoтгoвopнo“. „Зa cъжaлeниe тoвa пocтaвя пoд въпpoc caмия избop“.

Cпopeд чл. 360б oт Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт:  (1) Opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт изпoлзвaт инфopмaциoнни cиcтeми, oдoбpeни oт плeнyмa нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт cъглacyвaнo c миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo и миниcтъpa нa eлeĸтpoннoтo yпpaвлeниe.

Спорът е основателен, каза Бойко Атанасов пред Де Факто, но в него става дума за норми  от  „надстройка“, а самата законовата база за електронно гласуване изобщо не съществува, добави той.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.