Последни новини
Home / Законът / В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

Defakto.bg
Владислав Славов, председател на СЮБ

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната власт, като част от проекта „Развитие на конституционния модел на съдебната система – опит и перспективи“.

Проектът е съвместна инициатива на Центъра за модернизиране на политики (ЦМП) и Центъра за интеграция и имиграция (ЦИИ), финансиран от Оперативна програма „Добро управление“.  Целта му е информирано участие при разработването, наблюдението и оценката на стратегиите за реформа на съдебната система.

На форума беше представен преглед на формирането на конституционния модел на съдебната система в България, конституционните модели на съдебните системи на държави членки на Европейския съюз, както и перспективи за усъвършенстване на конституционния модел на съдебната система.

В самото начало на дискусията председателят на СЮБ, Владислав Славов подчерта, че в навечерието на 31- годишнина от приемането на Българската Конституция и 20 години от прилагане на Стратегии за реформиране на съдебната система, правените реформи са на парче и оценките, които системата получава не са се подобрили от началото на тези „реформи“.   Той представи и инициативата на СЮБ, с покана към Народното събрание, Министерски съвет и Президентството, за задълбочен професионален анализ и дебат посветен на проблемите и перспективите пред системата.

В този контекст събраната и обработена информация би била изключително полезна на широк кръг участници. На участниците бе представен преглед на събраната информация за процеса на създаване и развитие на Конституцията на Република България, в това число дебати и решения на Кръглата маса (1990 г), всички внесени 18 проекта на Конституция и един модел на структура и съдържание на Конституция, стенографски протоколи от работата на подкомисията „Съд и Прокуратура“ към Комисията за изработване на проект на Конституция на РБ, стенографски протоколи от работа на самата Комисия, цялата документация за всяко внесено предложение за изменение на Конституцията.

Всички документи могат да се намерят на http://betterjustice.bg/constitution Особено ценно за всички, заинтересовани от темата, е че на интернет страницата има достъп, както към всички оригинални документи, така и към цифровизирани техни копия, позволяващи в повечето случаи текстова обработка.

Представена бе  информация и анализ на конституционните уредби на държавите-членки на ЕС в частта, регулираща съдебната система, изведените модели на обхват и организация на съдебната система, както и приложими към България практики. При формулиране на референтните модели са използвани голям брой документи на Съвета на Европа, на Комитета за правата на човека към ООН, на ОИСД, както и забележителна част от академичната литература с предмет конституция и съдебни системи.

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.