Последни новини
Home / Законът / Среднощен председателски съвет в НС за скандала с изгонените руски дипломати

Среднощен председателски съвет в НС за скандала с изгонените руски дипломати

Defakto.bg
Външният министър в оставка Теодора Генчовска и председателят на ДАНС Пламен Тончев бяха излушани на извънреден председателски съвет в Народното събрание късно снощи.  Той беше свикан заради поставения от посланика на Русия Елеонора Митрофанова срок до 12:00 ч. днес да бъдат оттеглени българските ноти за експулсиране на 70 служители на руските представителства в България, съобщава БНР.  Ако това не стане Русия ще  затвори посолството си у нас, стана ясно от посланието на Митрофанова.
Генчовска очаква насоки от премиера Кирил Петков как да действа по поставения ултиматум. „Очаквам указания от премиера. Той е информиран за всичко това и очаквам указания от него. Има координация, разбира се. Говорено е с него. Нека да дойдат писмени указания от него. Ние сме спазвали стриктно процедурата. Дошли са писмата със списъците. Ние сме поискали указания от Министерски съвет. Те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура„, казва пред журналисти външният министър.
Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че на председателския съвет е обсъден фактическият състав на докладите, които са били представени на Съвета за сигурност при премиера.  Костадинов е  категоричен, че Петков е използвал структурите на държавната власт за лична политическа изгода и ще сезира прокуратурата за това. „Точно поради тази причина утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще искаме Кирил Петков да бъде не забавно разследван„, каза Костадинов.
Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов казва, че Кирил Петков създава хаос в държавата, защото си отива от власт. Лъгал е брутално при изслушването му от депутатите.  „Вие чухте ли ме какво ви казах, че той е лъжец. Лъже. Няма нито един доклад на ДАНС. Няма никакво решение на съвета. Има устни разпореждания. На този съвет са обсъждали съвсем различно. Външно са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическите корпуси, защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж. Това е друга процедура и трябва един месец„, посочи Тошко Йорданов.
Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов смята,  че вероятно по темата ще се правят всякакви спекулации. „Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации“.
Отговорността за отношенията с Русия ляга върху правителството – така  президенът Румен Радев коментира  напрежението в отношенията между България и Русия във връзка с изгонването на 70 руски дипломати и служители на руското посолство в България.  Във ФБ държавният глава написа:
Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури. Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях.
Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта„.
По-рано държавният глава обяви, че в президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС за отзоваване на дипломати и сътрудници от руското посолство.Той обясни, че на проведеното на 9 юни заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет, на което участва представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред, а е само обсъдена по принцип, без гласувано и прието решение. Това се потвърждава и от отговор на писмо от секретаря на Съвета по сигурност към МС, заяви Радев.

 Българското правителство очаква посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Това каза в изявление на премиерът Кирил Петков в четврътък, след като стана ясно, че  нота все от руското посолство е внесена.

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.“  В изявлението на Петков не е поставен въпроса  за дейност на руските дипломати против интересите на България и националната й сигурност,  изтъкната първоначално от него като обяснение за изгонването на 70 души от руския диполоматически корпус.

Днес се очаква позицията на България по нотата на руския посланик.

 Очаква се днес  в 17  ч. президентът трябва да връчи мандат на „Продължаваме промяната “ за съставяне на кабинет  в рамките на 47-то НС. От предложения кандидат от ПП ще зависят възможности за ново правителство в рамките на настоящото Народно събрание или почти неизбежните предсрочни избори.

About De Fakto

Проверете също

Шест неправителствени организации зоват президента за вето на промените в ЗСВ за спешно изваждане на НСлС от прокуратурата

 Аргументът, че НС е длъжно „да разтърве“ Гешев и Сарафов, подсказва порочни цели, които нямат …

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.