Последни новини
Home / Законът / bTV: Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка. Прокуратурата: Разследваме значителна вреда, а не лица (допълнена)

bTV: Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка. Прокуратурата: Разследваме значителна вреда, а не лица (допълнена)

Defakto.bg

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Борисовова, съобщава БТВ.  Разследването е започнало преди месец.

На този етпа говорителят на градската прокуратура Десислава Петрова отказа да потвърди или отрече информацията, така че не е ясно още по какво точно работи обвинението – дали обследва Бориславова или неизгодна сделка сключена от банката.

Според бТВ разследването в СГП е  по материалите от районната прокуратурата, проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие, свързан с Лена Бориславова. Според  обществената телевизия се разследват основанията за ползване на външна правна помощ, както и начинът, по който са избрани както адвокатската кантора, така и конкретния изпълнител.

Повод за разследването е договор на Българската банка за развитие за правно обслужване с кантората, в която е работила Бориславова преди да влезе в политиката. Договорът е сключен от управата на ББР на 1 юли 2021 година, като подписалите са Владимир Георги и Цанко Арабаджиев. Контрактът с адвокатско Джингов, Гугински, Кючуков и Величков е за месечно възнаграждение от 13 690 лв. без ДДС.  По този договор Лена Бориславова е посочена като лице за контакт, но договорът е сключен с кантората, а не със самата нея. Към онзи момент Бориславова не е заемала позиция в изпълнителната власт

По-късно от държавното обвинение обявиха, че  СГП  наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка.  Това стана по повод  информацията за разследване срещу Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков.

От държавното обвинение посочват, че твърдението, според което има разследване срещу Бориславова, е невярна информация. Прокуратурата припомня, че според Наказателно-процесуалния кодекс в акта за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на лицето, за което има данни, че е извършило престъплението.

Според прокуратурата от сключената неизгодна сделка е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията.

По-рано днес на въпрос във връзка с информация за образувано досъдебно производство срещу нея за сключване на неизгодна сделка около казуса с Българската банка за развитие Лена Бориславова отговори, че не са я търсили от прокуратурата и разбира за това от медиите.

Аз съм абсолютно спокойна, прокуратурата може да разследва, колкото желае, коментира тя. За мен обаче от данните, с които разполагам, тъй като разбирам от медиите само, това граничи по-скоро с някаква политическа акция, каза Бориславова.

Съобщението на СГП

Във връзка с медийни публикации и запитвания Софийска градска
прокуратура уведомява, че информацията, че „Софийската градска прокуратура
образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в
оставка Лена Бориславова“, е с невярно съдържание.
Софийска градска прокуратура наблюдава образувано досъдебно
производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна
сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието
или организацията, която то представлява – престъпление по чл. 220, ал. 1 от
НК.
СГП уточнява, че от 2017 г. досъдебните производства не се образуват
срещу лица съгласно изричната разпоредба на чл. 214, ал. 3 от НПК.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.