Последни новини
Home / Законът / Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

Defakto.bg

По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 юли на работно посещение в съда са шестима съдии и четирима прокурори от 7 европейски държави – Германия, Испания, Италия, Португалия, Полша, Румъния и Франция. Визитата им е в рамките на програмата на Европейската мрежа за съдебно обучение EJTN (European Judicial Training Network) за обмен на опит и информация между представители на органите на съдебната власт.

Основната цел на програмата е подобряване на практическите познания по отношение на други съдебни системи, включително правото на ЕС и законодателството в областта на човешките права, чрез преки контакти, обмен на мнения и опит между съдии и прокурори от различни държави-членки на ЕС.

В първия ден от едноседмичното посещение във Варна гостите бяха посрещнати от председателя на Варненския окръжен съд – съдия Марин Маринов и координатора на визитата – съдия Мария Терзийска, която е заместник-председател на институцията и ръководител на Търговско отделение. Наскоро Терзийска беше избрана за член на новия ВСС.  След това магистратите се срещнаха със  съдии, за да се запознаят със спецификата в организацията на работа, видовете разглеждани дела и натовареността.  По време на посещението им беше осигурена възможност за наблюдение на съдебно заседание, свързано с разглеждане на търговски спор, което водеше техният български домакин – съдия Терзийска.

По време на 5-дневното си посещение чуждестранните магистрати ще посетят Окръжна прокуратура и Районен съд – Варна. Ще разгледат специализираното помещение за изслушване на деца – т.нар. „Синя стая“ и ще се запознаят  с работата на Центъра за медиация, който работи от 2015 г. в съдебния район. Във вторник са на среща с ръководството на факултета „Правни науки“ в Икономически университет – Варна, за да научат повече за специалност „Съдебна администрация“, както и за образователния проект „Младите и правосъдието“, реализиран от учебното заведение и съда. Планирани са визити също в Регионалната дирекция на Държавната агенция за закрила на детето, Затвора-Варна и общежитието от отворен тип към него в Разделна.

Паралелната програма включва запознаване със забележителностите на града – Аладжа манастир, резиденция Евксиноград, музей на стъклото в Белослав и подводницата „Слава“.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев, шеф на Военно-окръжна прокуратура – София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на …

Становище на Прокурорската колегия по ЗСВ: Чрез Прокурорския съвет Народното събрание ще си избира главен прокурор

Направен е опит да се омаловажи ролята на прокуратурата чрез наложеното неравно третиране на съдиите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.