Последни новини
Home / Законът / Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

Defakto.bg

По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 юли на работно посещение в съда са шестима съдии и четирима прокурори от 7 европейски държави – Германия, Испания, Италия, Португалия, Полша, Румъния и Франция. Визитата им е в рамките на програмата на Европейската мрежа за съдебно обучение EJTN (European Judicial Training Network) за обмен на опит и информация между представители на органите на съдебната власт.

Основната цел на програмата е подобряване на практическите познания по отношение на други съдебни системи, включително правото на ЕС и законодателството в областта на човешките права, чрез преки контакти, обмен на мнения и опит между съдии и прокурори от различни държави-членки на ЕС.

В първия ден от едноседмичното посещение във Варна гостите бяха посрещнати от председателя на Варненския окръжен съд – съдия Марин Маринов и координатора на визитата – съдия Мария Терзийска, която е заместник-председател на институцията и ръководител на Търговско отделение. Наскоро Терзийска беше избрана за член на новия ВСС.  След това магистратите се срещнаха със  съдии, за да се запознаят със спецификата в организацията на работа, видовете разглеждани дела и натовареността.  По време на посещението им беше осигурена възможност за наблюдение на съдебно заседание, свързано с разглеждане на търговски спор, което водеше техният български домакин – съдия Терзийска.

По време на 5-дневното си посещение чуждестранните магистрати ще посетят Окръжна прокуратура и Районен съд – Варна. Ще разгледат специализираното помещение за изслушване на деца – т.нар. „Синя стая“ и ще се запознаят  с работата на Центъра за медиация, който работи от 2015 г. в съдебния район. Във вторник са на среща с ръководството на факултета „Правни науки“ в Икономически университет – Варна, за да научат повече за специалност „Съдебна администрация“, както и за образователния проект „Младите и правосъдието“, реализиран от учебното заведение и съда. Планирани са визити също в Регионалната дирекция на Държавната агенция за закрила на детето, Затвора-Варна и общежитието от отворен тип към него в Разделна.

Паралелната програма включва запознаване със забележителностите на града – Аладжа манастир, резиденция Евксиноград, музей на стъклото в Белослав и подводницата „Слава“.

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.