Последни новини
Home / Законът / Заместник-министър Емил Дечев откри нов арест и пробационна служба в Благоевград

Заместник-министър Емил Дечев откри нов арест и пробационна служба в Благоевград

Defakto.bg

Откриването  на новия арест и пробационна служба в Благоевград потвърждава стремежа на българската държава и в частност на Министерство на правосъдието да отговаря на съвременните стандарти в Европа за зачитане правата на арестантите“. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев при официалното откриване на обекта, като подчерта, че лицата, обвинени и получили мярка за неотклонение „задържане под стража“, се считат за невинни до влизане в сила на осъдителна присъда. „Важно е като държава да покажем, че се уважава човешката личност и достойнство на всеки един човек, както на задържаните лица, така и на надзорно-охранителния състав, който понякога работи при изключително тежки условия“, посочи Дечев. Ресорният заместник-министър припомни, че страната ни многократно е била осъждана за нарушения на чл. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека заради лошите условия в български арести. „Предпочитам българската държава да дава пари за нови арести, в които има нормални човешки условия и уважение на личното достойнство, отколкото за глоби по осъдителни решения на съда в Страсбург“, каза още Дечев и добави, че съгласно хартата на основните права на Европейския съюз, правото на лично достойнство е едно от най- важните права.

На официалното откриване днес присъстваха още заместник-главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“  (ГДИН) ст. комисар Цветан Цветков, началникът на Областна служба „Изпълнение на наказанията“–Благоевград комисар Милан Миланов, кметът на града Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и др. гости.

Преустроените помещения в Благоевград отговарят на всички изисквания, заложени в нормативните документи за условията и реда в пенитенциарните заведения. Средствата за ремонта, в размер на 1,6 млн. лева,  са от бюджета на ГДИН. До сега арестните помещения в града се намираха в сградата на ОД на МВР, а пробационната служба ползваше помещения, предоставени от Областната управа.

Новият арест е с капацитет за настаняване до 52 задържани лица. Помещенията са съобразени с международните стандарти за осигуряване на минимална жилищна площ не по-малко от 4 кв. м. за едно лице. Във всяко от тях е изграден самостоятелен санитарен възел, осигурен е достъп до пряка дневна светлина и изкуствено осветление, отопление и възможност за проветряване на помещението. Обособени са още лавка и две помещения за престой на открито. Арестът разполага и с лекарски кабинет. На всеки служител в новия арест и пробационна служба е осигурен самостоятелен кабинет, предвидени и оборудвани са зали за инструктаж, за работа с правонарушители и за психологическа помощ.

Години наред условията в арестите у нас са обект на критики в редица доклади от национални и международни организации. В тази връзка Министерството на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ полагат усилия за подобряване на инфраструктурата в местата за лишаване от свобода. През миналата година беше открит нов арест и пробационна служба в Добрич, изградени със средства от бюджета. С финансовата помощ на Норвежкия финансов механизъм предстои да бъдат изградени нов арест в Самораново и нов арест и пробационна служба в Петрич.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.