Последни новини
Home / Законът / Чолаков праща в КС задълженията на адвокатите да докладват дали клиентите им перат мръсни пари

Чолаков праща в КС задълженията на адвокатите да докладват дали клиентите им перат мръсни пари

Defakto.bg

 

 Изискванията адвокатите да проверяват и докладват дали клиентите им перат мръсни пари отиват в Конституционния съд. Със свое определение петчленен състав на Върховния административен съд, ръководен от председателя Георги Чолаков, спира производството по конкретно административно дело  – № 198 от 2022 г. То е  образувано по жалби на двама адвокати срещу „Единните вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма“ на Висшия адвокатски съвет по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП).  Със същото определение съставът сезира Конституционния съд.

С вътрешните правила адвокатите се задължават да правят комплексна проверка на клиентите си, когато извършват финансови операции или сделки с имоти, или регистрират фирми. В тях са заложени и примерни хипотези, при които адвокатът трябва да се усъмни в дадена сделка или клиент.

Петимата върховни съдии приемат, че Конституционният съд на Република България следва да прецени дали е допустимо, от гледна точка на действащата конституционна уредба, със Закона за мерките срещу изпирането на пари да се възложи на Висшия адвокатски съвет да приеме нормативен административен акт, който не е свързан с осъществяване на правомощията му по Закона за адвокатурата.

Приемането на подзаконови нормативни актове от Висшия адвокатски съвет, каквито са атакуваните пред ВАС вътрешни правила, принципно не нарушава конституционното правило на разделение на властите, прогласено в чл. 8 от Конституцията, а точно обратното – създава гаранции за свободна, независима и самоуправляваща се адвокатура.

Това обаче се отнася само до случаите, в които на Висшия адвокатски съвет му е възложено изрично изпълнение на правомощия по Закона за адвокатурата, в качеството му на висш орган на адвокатурата.

В случая с вътрешните правила обаче върховните магистрати установяват, че има несъответствие между текстове от Закона за мерките срещу изпирането на пари (разпоредбата на чл. 101, ал. 4, изр. Второ) и чл. 4, ал. 1 и чл. 134, ал. 1 и ал. 2 от Конституцията. Поради това внасят въпроса за разглеждане в Конституционния съд на Република България.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.