Последни новини
Home / Законът / Министерството на правосъдието предлага пълна електронизация на заповедните производства

Министерството на правосъдието предлага пълна електронизация на заповедните производства

Defakto.bg

Министерството на правосъдието предлага пълна електронизация на заповедните производства. Целта на заповедното производство е да провери дали взиманията се оспорват от длъжника. Днес промените бяха публикувани за обществено обсъждане, съобщава МП.

Предлаганите изменения и допълнения в Гражданския процесуален кодекс въвеждат електронната форма като правило при воденето на заповедното производство. По този начин то се ускорява и става по-ефективно. Уеднаквява се и времето за разглеждане на заявления за издаване на заповеди за изпълнение на територията на цялата страна. Това е възможно, защото въвеждането на централизирано разпределение на заповедните дела между районни съдии от цялата страна и тяхното последващо разглеждане е неприсъствено и не предполага провеждане на съдебни заседания. Също така е възможно провеждането на заповедното производство да бъде изцяло дистанционно, като не се налага съдията физически да се намира в района по постоянен адрес или седалище на длъжника.

С промените ще се намали времето и използвания човешки ресурси при подаването, обработването и произнасянето по заявления за издаване на заповеди за изпълнение, както и при изпращането на съобщения.

Създава се възможност за подаване на заявления, извършване на справки, съобщения и получаване на съдебни актове изцяло по електронен път, което облекчава достъпа и улеснява гражданите и бизнеса при упражняване на правата им като страни в заповедното производство.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 януари 2023 г., като дотогава е необходимо да бъде изграден модул към Единната информационна система на съдилищата, което ще бъде изпълнено от Висшия съдебен съвет.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.