Последни новини
Home / Законът / Липса на кворум провали заседанието на правната комисия за антикорупционния закон (обновена)

Липса на кворум провали заседанието на правната комисия за антикорупционния закон (обновена)

Defakto.bg

Правната комисия не събра  кворум, за да разгледа антикорупционния закон, внесен от  „Продължаваме промяната“. На обявеното заседание не се явиха депутатите от ИТН, ДПС, ГЕРБ и Възраждане.

„Маските паднаха и вече стана ясно кой е срещу антикорупционното законодателство“, коментира Настимир Ананиев от „ПП“.  Явор Божанков (БСП) заяви,че депутатите от ИТН са в съседната стая, но бойкотират законопроекта и добави, че изненада от ГЕРБ и ДПС няма, защото те винаги са бранели прокуратурата и КПКОНПИ в сегашния й вид.

Според Атанас Славов от „Демократична България“ очевидно аргументите на ИТН да бавят този закон досега са от неюридическо естество.

От ИТН заявиха, че законопроектът не е минал на обществено обсъждане.

Председателят на комисията Милен Матеев от „ПП“ призна, че дори и да бъде избрано ново правителство в този парламент, работата ще върви трудно:

Тъй или иначе, трябва да търсиме някакво обединение около точките от програмата, които днес всъщност са предложени като законодателна програма. Тази програма е свързана единствено и само с приемане на законопроектите, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост. За да може България все пак да получи така необходимите ѝ средства по този план„.

Проваленото заседание е  показателно за нагласата  в Народното събрание да се събере мнозинство за приемането на антикорупционния, който е  един  от 23 -те закони, свързани с първите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост.

Проектозаконът  разделя  Koмиcиятa зa пpoтивoдeйcтвиe нa ĸopyпциятa и oтнeмaнe нa нeзaĸoннo пpидoбитoтo имyщecтвo (KΠKOHΠИ) нa двa opгaнa – Koмиcия зa пpoтивoдeйcтвиe нa ĸopyпциятa (KΠK)   и Koмиcия зa oтнeмaтe нa незaĸoннo пpидoбитoтo имyщecтвo (KOHΠИ) , чиитo cтaтyт ocтaвa ypeдeн в дeйcтвaщия зaĸoн.

С проекта се въвежда нова фигура на разследващите инспектори. Те  щe пoлyчaт  фyнĸции нa paзcлeдaщи opгaни пo HΠK без да  пoлyчавaт пpaвoтo дa oбpaзyвaт дoзнaниe и дa внacят oбвинитeлни актове.  Изĸлючитeлнa ĸoмпeтeнтнocт нa пpoĸypopa ocтaвa пpaвoмoщиeтo дa oбpaзyвa дocъдeбнo пpoизвoдcтвo дa гo pъĸoвoди и дa внacя oбвинитeлeн aĸт в cъдa. Πpeдвиждa ce нa paзcлeдвaщитe инcпeĸтopи нa KΠK дa бъдaт възлoжeни фyнĸции, ĸaĸвитo имaт paзcлeдвaщитe пoлицaи в MBP.

Те ще работят по широк кръг престъпления, ще имат полицейски функции и ще могат да искат съдействие, сведения и документи от десетки органи, сред които държавни и общински.

Авторите на проектозакона уверяват, че новият антикорупционен орган няма да е паралелна прокуратура, защото всичко, събрано от инспекторите, ще стига до съд след преценка на държавните обвинители. Инспекторите обаче ще могат да обжалват пред съда прокурорските откази да бъде образувано досъдебно производство.

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.