Последни новини
Home / Гостува ни / Асен Василев върна на президента Радев неизпълнен мандат за съставяне на кабинет

Асен Василев върна на президента Радев неизпълнен мандат за съставяне на кабинет

Defakto.bg

В 17.00 часа кандидатът за министър-председател от „Продължаване промяната“ Асен Василев влезе в сградата на „Дондуков“ 2, за да върне на президента Румен Радев неизпълнен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

Около час по-рано Асен Василев потвърди, че опитът за формиране на правителство се е оказал неуспешен, след като малко преди това от „Продължаваме промяна“ обявиха, че няма да има ново правителство с мандата на партията.

Според Василев е събрана подкрепата на 117 депутати от необходимите 121 гласа за абсолютно мнозинство, като той изрази увереност, че „българският народ“ ще осигури останалите четири депутата при следващите избори.

Г-н Президент, много ви благодаря за връчването на мандат за съставяне на правителство. За съжаление, ние не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, които едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщане мандата неизпълнен„, заяви Асен Василев, връчвайки празна папка на президента Радев.

Президентът Радев заяви::

Уважаеми господа от ПП, преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. „Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може, и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление и вярвам, че мисията ни да променим страната ни е историческа и колкото и да е трудно, българите ще я изпълним„.

Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и, колкото и да е трудна, българите ще я постигнат, каза още държавният глава. Той се обърна към Асен Василев, номинираният за премиер от ПП, и останалите представители на партията с думите: „Благодаря на онези от вас, които работихте с мисъл за родината, за които това понятие стои над всички други ценности и съображения„. По думите на Радев институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място.

Очаквам правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, каза президентът.

Румен Радев заяви, че през следващата седмица ще обяви кога ще връчи мандат на втората по численост парламентарна група – ГЕРБ – СДС, като той очаква това време да бъде оползотворено от правителството и от парламента.

Докато течаха репликите межда двамата  вътре,  пред сградата на президентството група граждани протестира с искане за назначаване на служебно правителство и предсрочни избори.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Министърът на правосъдието Крум Зарков подпечата с държавния печат указа на президента за  обнародване в …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.