Последни новини
Home / Законът / Емил Дечев: Не е изненада, че ВСС остави Гешев на поста. И все пак, той заслужава да бъде отстранен.

Емил Дечев: Не е изненада, че ВСС остави Гешев на поста. И все пак, той заслужава да бъде отстранен.

Defakto.bg
Съдия Емил Дечев

Нямаше изненада в решението на ВСС да остави Иван Гешев на поста главен прокурор.  Това заяви  зам.правосъдният министър  в оставка  Емил  Дечев по повод заседанието на Пленума на ВСС от четвъртък, на което 16 от членовете му гласуваха против, а двама „за“ прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Аз лично смятам, че и двете предложения – на проф. Янаки Стоилов и на министър Надежда Йорданова,  с които се искаше предсрочно освобождаване главния прокурор, имаха своите сериозни основания – достатъчно и на брой, и като тежест на нарушенията, извършени от главния прокурор.  От друга страна, за тези на практика почти 5 години, на финала на сегашния състав на ВСС, мисля че всички хора, които са наблюдавали неговата дейност, се убедиха, че вътре в него си има едно монолитно мнозинство, на което каквото и да се представи  във връзка с дейността на главния прокурор, то винаги ще го оправдае. Защото там има една формирана трайно през годините взаимна зависимост между главния прокурор, представителите на прокурорското съсловие в съвета и 11-те члена на ВСС, избрани от Парламента.  Това бе коментарът на Емил Дечев в  студиото на „Добро утро, Европа“.

Според него, когато е правена Конституцията, народните представители от ВНС вероятно са влагали в идеята, че това ще бъдат представителите на обществото, които ще помагат гражданите да имат поглед и контрол върху дейността на съдебната власт, за да се предотврати  нейното самозатварянето и  херметизиране и тя да не се изроди в една абсолютно безконтролна и самодостатъчна власт. “ За съжаление тази идея бързо се  изроди и  11 – от членовете на ВСС изпълняват по-скоро една политико-партизанска поръчка на партиите, които са ги изпратили от Парламента в съвета“, заяви Дечев.

Той  не споделя   становището на Върховния  административния съд, според което главният прокурор трябва да отговаря единствено за действията, които е извършил в мандата си като главен прокурор.

В Министерството на правосъдието категорично сме убедени, че главният прокурор е направил такива нарушения, за които заслужава да бъде отстранен. За да бъде избран един магистрат или юрист за главен прокурор, той трябва да е безспорен професионалист и образец за подражание. В настоящия момент ние имаме главен прокурор,  заради чиито  действия и изказвания като зам.-главен прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура, България е глобена по делото „Баневи срещу България“ с 20 хиляди евро, затова че той в лично качество като прокурор, с негово изказване е заявил неща по адрес на двама обвиняеми, с които е нарушил презумпцията за невинност. И това е решение на ЕСПЧ в Страсбург, вметна зам. министърът.

 На заседанието на  ВСС в четвъртък,  по повод въпросното искане на министър Йорданова,  което бе разгледано частично заради решението на ВАС, Гешев със самочувствие коментира:  „Дебатът е обиден за нивото на членовете, за съдебната власт, за колегите, които ни гледат и за българските граждани.“   Преди това определи всички исканията като  „смешни“,  „зaбaвни“  и „негодни“ за отстраняването му и това  нaлaгaлo дa oбyчaвa пpaвнo внocитeлитe им.  Такива  разбирания и поведение демонстрира главният прокурор през времето на целия дебат за прекратяване на правомощията му.  Те получиха безусловно одобрение от мнозинството на  съратниците му във ВСС, които останаха на ниво членове и алинеи, без същински изводи за камарата от изброени нарушения.

Министерството на правосъдието вече има готов законопроект за разследване на главния прокурор от независим магистрат, напомни  Дечев. Той  заяви, че  законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание, независимо от факта дали ще бъде разгледан от сегашния или следващия парламент, защото е част от пакета закони,  свързани с получаване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.