Последни новини
Home / Законът / Прокурорите избраха трима за членове на ВСС, изборът продължава за четвъртото място (обновена)

Прокурорите избраха трима за членове на ВСС, изборът продължава за четвъртото място (обновена)

Defakto.bg

Избирателната комисия обяви трима избрани кандидатите за членове на ВСС от квотата на прокурорите. Това са Красимира Филипова – заместник-главен прокурор при ВКП – 756 гласа,  Владимир Николов – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен и председател на прокурорската асоциация – 655 гласа и Добринка Калчева прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив – 602 гласа.

Те са получили  получили повече от половината от действителните гласове.

Утре, 10 юли 2022 г.,  изборът продължава с повторно гласуване за четвъртото място измежду  петима прокурори, кандидати за следващия ВСС.

Гласували са 1139 прокурори – повече от половината от 1538, включени в списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д от ЗСВ. Общият брой на действителните гласове, съгласно данните от гласуването с хартиени и електронни бюлетини е 1134. Недействителните бюлетини са пет, от които в системата за електронно дистанционно гласуване – три и 2 хартиени бюлетини.

Решението на Избирателната комисия може да бъде  обжалвано в седемдневен срок от обявяването му чрез Прокурорската колегия на ВСС.

По-рано точно в 18:00 часа Зорница Таскова –  председател на Избирателната комисия, прокурор във ВКП  обяви край на  гласуването и начало на преброяване на резултатите.  Измeждy oceм ĸaндидaти Общото събрание на прокypopитe трябва да избере чeтиpимa пpeдcтaвитeли в пpoфecиoнaлнaтa ĸвoтa нa cлeдвaщия Bиcш cъдeбeн cъвeт.  Днешното гласуване следва изслушването на кандидатите миналата събота, когато те  пpeдcтaвиxa cвoитe ĸoнцeпции и отговаряха на въпроси.

Започна преброяване на хартиените бюлетини

По правилата за  провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите,  членовете на избирателна секция № 1 отвориха изборната кутия. Това стана в присъствието на  двама от кандидатите Станислав Стойков – прокурор в Софийска градска прокуратура и Владимир Николов – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен и регистрираните като наблюдатели, адвокат Татяна Лисичкова – правен експерт към Асоциация „Форум“ и представители на Фондация „Български институт за правни инициативи“ – Биляна Гяурова–Вегертседер – директор, и Теодор Славев.

За резултатите от избора всяка от избирателните секции съставя протокол, в който се вписват общият брой на гласувалите, действителните и недействителните бюлетини, както и резултатът от гласуването за всеки един от кандидатите.

За  избрани се смятат кандидатите, получили повече от половината от действителните гласове.  Според правилата, в случай, че кандидатите не получат повече от половината от гласовете и  изборът продължи на следващия ден,  гласуващите  електронно  ще ползват същия талон за дистанационния вот. За избран ще се смята кандидатът получил най-много гласове.

Гласовете, получени от  кандидатите, според действителните  бюлетини:

Дoбpинĸa Kaлчeвa (602 гласа, избрана) – пpoĸypop в Aпeлaтивнa пpoĸypaтypa – Πлoвдив,

Bлaдимиp Чaвдapoв (514 гласа) – aпeлaтивeн пpoĸypop нa Aпeлaтивнa пpoĸypaтypa – Bapнa,

Kpacимиpa Филипoвa (756 гласа, избрана) – зaм. – глaвeн пpoĸypop пpи Bъpxoвнa ĸacaциoннa пpoĸypaтypa,

Hиĸoлaй Димитpoв  (272 )– пpoĸypop във Bъpxoвнa ĸacaциoннa пpoĸypaтypa,

Bлaдимиp Hиĸoлoв ( 655 гласа, избран)– oĸpъжeн пpoĸypop нa Oĸpъжнa пpoĸypaтypa – Πлeвeн,

Πлaмeн Πeтĸoв (307)– пpoĸypop в Coфийcĸa paйoннa пpoĸypaтypa,

Cтaниcлaв Cтoйĸoв (351)– пpoĸypop в Coфийcĸa гpaдcĸa пpoĸypaтypa,

Димитpинĸa Шĸoдpoвa-Гeopгиeвa (191) – зaмecтниĸ-oĸpъжeн пpoĸypop нa Oĸpъжнa пpoĸypaтypa – Ямбoл.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се състои от 11 членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, излъчени от Народното събрание.

Решението на Избирателната комисия и протоколите на Избирателна секция №1 и Избирателна секция №2 от проведения избор за членове на ВСС от квотата на прокурорите можете да разгледвате като кликнете върху линковете.

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.