Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов: Разбра се, все пак, че има механизъм, по който главният прокурор може да бъде подлаган на преценка

Янаки Стоилов: Разбра се, все пак, че има механизъм, по който главният прокурор може да бъде подлаган на преценка

Defakto.bg
Проф. Янаки Стоилов, конституционен съдия

Не съм изненадан от решението на ВСС за Иван Гешев, защото разположението на силите в съвета предполагаше този резултат. Така  конституционният съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов коментира пред БНТ решението на ВСС от миналия четвъртък да остави на поста Иван Гешев след предложенията на двама министри ( Стоилов и  Йорданова) за неговото отстраняване поради уронване на престижа на съдебната власт.

По думите на Янаки Стоилов самата инициатива е изиграла важна роля, защото дълго време се е твърдяло, че главният прокурор е недосегаем.

„За мен е удовлетворително, че и Конституционният съд, и Върховният административен съд потвърдиха правото на министъра на правосъдието да може да задвижва такава процедура. В нея няма никакво нарушение на разделението на властите. Както се видя, ВСС, като орган за управление на съдебната власт, е единственият, който може да се произнесе по същество и той взе своето решение“, заяви Янаки Стоилов.

Това е един превантивен сигнал по отношение както на сегашния, така и на бъдещите главни прокурори – че има механизъм, при който мандатът на главния обвинител може да бъде подложен на преценка заради тежки нарушения и неизпълнение на задълженията, смята Стоилов. Той коментира думите на Иван Гешев, че аргументите срещу него са „правно нищо“:

„Не искам да влизам в тази полемика, защото я водех като министър на правосъдието – достатъчно ясно съм заявявал своите позиции. Мисля, че всеки човек на такава висока позиция, дори и да не става дума за съставомерни деяния, дължи публичен отговор на някои въпроси.“

Предложението за разследващ главния прокурор орган не налага конституционни промени, а предвижда на длъжността да бъде назначен съдия, изпълняващ длъжността на прокурор.

„Конституцията съдържа механизъм, който дори не предполага да се стигне до обвинение за престъпление, за да се търси отговорност от лицето, което ръководи системата на прокуратурата“, уточни юристът.

Стоилов изрази притеснение, че в парламента все още няма задвижена процедура за излъчване на членове на ВСС. Времето в живота и политиката е много важно, защото всяко действие, предприето в неподходящия момент може да доведе до тежки последици, коментира той.  Според него,  съдбата на последното правителство е свързана именно с недооценяването на ролята на времето.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.