Последни новини
Home / Законът / Гешев е информирал Брюксел за снимките от спалнята на Бойко Борисов, властите в София нищо не знаят (допълнена)

Гешев е информирал Брюксел за снимките от спалнята на Бойко Борисов, властите в София нищо не знаят (допълнена)

Defakto.bg
Томаш Здеховски от ЕНП

Петорна компютърна експертиза на снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“ показва, че те са били манипулирани. Това изненадващо оповести председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП) и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски  от Европейската народна партия.

Той поясни, че информацията е предоставена от българската прокуратурата, съобщи БНР.

„Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани. Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите“, заявява  Здеховски, цитиран от БНР.

От съобщение на БТА се разбира , че „българската прокуратура е изпратила в Европейския парламент писмо с данни от експертиза на разпространените снимки и видео, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов“.   Здеховски е изчел  предоставените му данни в „интерес на прозрачността“, като е добавил, че  „българската прокуратура е предоставила и  допълнителни сведения“, съобщава агенцията.

Първите снимки на Борисов се появиха през 2020 г. На кадрите се виждаше, че спи с пистолет, а в чекмеджето на нощното му шкафче има пачки пари и кюлчета злато. По случая лидерът на ГЕРБ даде разнопосочни обяснения. Той каза, че бил „нащракан“ от една „прекрасна госпожа“, която впоследствие  нарече  Мата Хари, а още по-късно отрече да познава такава жена. Българската прокуратура обаче така и не успя да открие „прекрасната госпожа“ и в края на 2020 г. разследването бе  преустановено. Изводите на прокуратурата, станали известни в ЕП, напълно се различават от изследването на снимките, направено преди две години от изданията „Биволъ“ и e-vestnik. Техните заключения бяха, че следи от манипулация няма и са променяни само датите на кадрите.

По думите му при досъдебното производство са били извършени технически експертизи на разпространените снимки и видео. Установено е, че тези материали са били манипулирани, налице са разлики в резолюцията на банкнотите, в сравнение с останалите заснети предмети. Проверката е показала, че са нанесени много промени във файловете, изменения в датите на снимките и в метаданните на някои от тях. Някои от снимките изглежда са правени в дни, когато Борисов не е бил в имота, добавя Здеховски.  Според експертите разположението на предметите на различните снимки е непроменено, макар да се твърди, че тези снимки са правени на различни дати в рамките на година и половина, казва той.

Заключенията сочат, че качеството на снимките не позволява проверка на номерата на банкнотите и кюлчетата злато, допълва Здеховски.  Той отбеляза, че Борисов е заявил на разпит, че никога не е виждал пари или кюлчета на нощното си шкафче, цитира думите му БТА.

Досега няма официална реакция от прокуратурата по повод  изявленията на Томаш Здеховски.

Една от последните информации, която се знаеше у нас по скандала,  е  че  Coфийcĸaтa гpaдcĸa пpoĸypaтypa  миналия декември пoиcĸa oт БHБ eĸcпepтизa и инфopмaция пo cepийнитe нoмepa нa бaнĸнoтитe и ĸюлчeтaтa oт cнимĸитe,  зa ĸoитo ce твъpдеше, чe ca пpaвeни в cпaлнята нa тогавашния миниcтъp-пpeдceдaтeл. Известно е само, че  наказателното   пpoизвoдcтвo зa cнимĸитe и видeoзaпиca oт cпaлнятa нa Бopиcoв, не е установило  ĸoя e „Maтa Xapи“ – жената, направила фотосите,  която Борисов обяви, че знае коя е..

Защо  българските граждани и власти не са уведомени за резултатите, които прокуратурата е съобщила на депутата от ЕНП Томаш Здеховски, не е известно. Нищо не знаят и официалните власти.

Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова е информирана от медиите за резултатите от петорната експертиза на снимките с банкноти и кюлчета от спалнята на бившият премиер Бойко Борисов.  Йорданова уточни, че Министерство на правосъдието не разполага с тази експертиза, а главният прокурор Иван Гешев е уведомил конкретен депутат от Европейския парламент, но не и българските депутати.

Това, което мога да заявя, предвид опита си като народен представители, пък и като български министър на правосъдието – очаквам главният прокурор Гешев да дължи същото уважение и ниво на информираност и спрямо български народни представители. Казвам това, защото обичайно главният прокурор отказва да информира българското Народно събрание по текущи производства„, коментира Йорданова пред БНР.

Цветелина Пенкова

Недопустимо

Недопустимо е главният прокурор на България да изпраща само до един член на Европейския парламент, и то от определена политическа сила- ЕНП, факти и обстоятелства за „експертизи“, които не са станали достояние на членовете на делегацията, която посети България, нито на Комисията по бюджетен контрол.

Недопустимо е селективното изпращане на информация от българските власти до представители само на определена политическа сила.

Недопостумо е да се споделя противоречива информация, която не е официално становище на прокуратурата, без предварителното знание на членовете на комисията в точки, нефигуриращи в дневния ред на заседанието.“

Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова, която е член на Комисията по бюджетен контрол и член на делегацията по повод изявленията на  Томас Здеховски за снимките на златото и парите в чекмеджетата на Бойко Борисов.

„Поведението на г-н Здеховски хвърля сянка върху интегритета на Европейския парламент, тъй като е правно неприемливо публично да се споделят доказателства в текущо разследване, без съгласието на съдебния орган.“ Цветелина Пенкова е обезпокоена, че това може да опорочи разследването и да има неправомерно влияние върху съдебните органи. „Свободната интерпретация на г-н Здеховски на непублични документи и кореспонденция оставя усещането за политизиране на случая в условията на политическа криза в България“, заяви още Пенкова.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.