Последни новини
Home / Законът / Кадрови решения: Съдийската колегия на ВСС повиши четирима съдии в Търговската колегия, назначи младши съдии в СРС

Кадрови решения: Съдийската колегия на ВСС повиши четирима съдии в Търговската колегия, назначи младши съдии в СРС

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет повиши в длъжност класираните кандидати за заемане на 4 длъжности „съдия“ във Върховния касационен съд – Търговска колегия, съгласно обявения конкурс. Повишени от датата на встъпване са Людмила Цолова, Мадлена Желева, Анжелина Христова-Борисова и Васил Христакиев – съдии в Апелативен съд – София.

Решенията подлежат на обжалване в 7-дневен срок от обявяването им пред Върховния административен съд.

На повишените магистрати е възложено да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.

По предложение на председателя на Върховния касационен съд – съдия Галина Захарова, колегията допусна на основание чл. 60, ал. 1 от АПК предварително изпълнение на решението, с което са повишени четиримата магистрати.  В мотивите бе изтъкната изключителната важност на кадровия проблем в Търговската колегия на ВКС, която заседава в критично намален състав – към момента при щат от 27 съдии, титулярите са само 16. В тази му част, решението за предварително изпълнение подлежи на обжалване пред ВАС в 3-дневен срок.

Поради постъпил отказ за участие е  прекратена конкурсната процедура спрямо  кандидата Катя Пенчева – съдия в Апелативен съд – Пловдив. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.  Заради  попълване на местата, е прекратено гласуването за останалите кандидати, участвали в конкурса за повишаване в длъжност „съдия“ във ВКС – Търговска колегия.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет назначи четирима младши съдии с удължен срок на назначението по чл. 240 от Закона за съдебната власт през 2022  г. на длъжност „съдия“ в районен съд. Това са

– Костадин Иванов – младши съдия в Окръжен съд – Пловдив, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Пловдив,

– Капка Вражилова – младши съдия в Окръжен съд – Хасково, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Пазарджик;

– Ивалена Димитрова – младши съдия в Окръжен съд – Варна, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Провадия.

Силвия Алексова – младши съдия в Окръжен съд – Пловдив, е назначена на длъжност „съдия“ в Районен съд – Благоевград, считано от 01.10.2022 г.

Съдийската колегия възложи на преназначените магистрати да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.

Отложено е  разглеждането на предложенията за назначаване на младши съдии в Окръжен съд – Перник, на длъжността „съдия“ в Районен съд – Перник и в Районен съд – Радомир, както и на младши съдия в Окръжен съд – Бургас, на длъжността „съдия“ в Районен съд – Несебър. Причината е  предстоящо овакантяване на щатни длъжности „съдия“ в районните съдилища, след приключване на конкурса за повишаване за гражданското, търговското и наказателното отделение в окръжните съдилища.

Класирането на конкурсните места за гражданското и търговското отделения в окръжните съдилища вече е обявено на интернет сайта на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Димитър Любенов, привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.