Последни новини
Home / Законът / Кадрови решения: Съдийската колегия на ВСС повиши четирима съдии в Търговската колегия, назначи младши съдии в СРС

Кадрови решения: Съдийската колегия на ВСС повиши четирима съдии в Търговската колегия, назначи младши съдии в СРС

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет повиши в длъжност класираните кандидати за заемане на 4 длъжности „съдия“ във Върховния касационен съд – Търговска колегия, съгласно обявения конкурс. Повишени от датата на встъпване са Людмила Цолова, Мадлена Желева, Анжелина Христова-Борисова и Васил Христакиев – съдии в Апелативен съд – София.

Решенията подлежат на обжалване в 7-дневен срок от обявяването им пред Върховния административен съд.

На повишените магистрати е възложено да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.

По предложение на председателя на Върховния касационен съд – съдия Галина Захарова, колегията допусна на основание чл. 60, ал. 1 от АПК предварително изпълнение на решението, с което са повишени четиримата магистрати.  В мотивите бе изтъкната изключителната важност на кадровия проблем в Търговската колегия на ВКС, която заседава в критично намален състав – към момента при щат от 27 съдии, титулярите са само 16. В тази му част, решението за предварително изпълнение подлежи на обжалване пред ВАС в 3-дневен срок.

Поради постъпил отказ за участие е  прекратена конкурсната процедура спрямо  кандидата Катя Пенчева – съдия в Апелативен съд – Пловдив. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.  Заради  попълване на местата, е прекратено гласуването за останалите кандидати, участвали в конкурса за повишаване в длъжност „съдия“ във ВКС – Търговска колегия.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет назначи четирима младши съдии с удължен срок на назначението по чл. 240 от Закона за съдебната власт през 2022  г. на длъжност „съдия“ в районен съд. Това са

– Костадин Иванов – младши съдия в Окръжен съд – Пловдив, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Пловдив,

– Капка Вражилова – младши съдия в Окръжен съд – Хасково, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Пазарджик;

– Ивалена Димитрова – младши съдия в Окръжен съд – Варна, на длъжност „съдия“ в Районен съд – Провадия.

Силвия Алексова – младши съдия в Окръжен съд – Пловдив, е назначена на длъжност „съдия“ в Районен съд – Благоевград, считано от 01.10.2022 г.

Съдийската колегия възложи на преназначените магистрати да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.

Отложено е  разглеждането на предложенията за назначаване на младши съдии в Окръжен съд – Перник, на длъжността „съдия“ в Районен съд – Перник и в Районен съд – Радомир, както и на младши съдия в Окръжен съд – Бургас, на длъжността „съдия“ в Районен съд – Несебър. Причината е  предстоящо овакантяване на щатни длъжности „съдия“ в районните съдилища, след приключване на конкурса за повишаване за гражданското, търговското и наказателното отделение в окръжните съдилища.

Класирането на конкурсните места за гражданското и търговското отделения в окръжните съдилища вече е обявено на интернет сайта на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.